eur:
393.23
usd:
367.39
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Páva Zsolt sikeresnek értékelte tubesi demonstrációját

Sikeresnek értékelte tubesi demonstrációját, a hegyen töltött éjszakát Páva Zsolt, Pécs polgármestere péntek reggel.

"Megérte. Elértük, amit akartunk. Sokan figyeltek ránk, sok telefonhívást és sms-t kaptunk, folyamatosan jöttek látogatók, hogy támogatásukról biztosítsanak, és ételt, italt is hoztak nekünk" - mondta újságíróknak a fideszes politikus.

Páva Zsolt egy katonai sátorban éjszakázott Nagy Csaba alpolgármester, Hoppál Péter, Csizi Péter, valamint Kővári János közgyűlési képviselők társaságában, hogy így tiltakozzon a hegyre tervezett katonai lokátor építése ellen.

A demonstrálókat az éjszaka meglátogatta Szili Katalin volt házelnök, szocialista országgyűlési képviselő is, ő forralt bort és pogácsát vitt a sátorozóknak. Ételben és italban egyébként nem volt hiány, erről városi vendéglősök, szimpatizánsok gondoskodtak.

Páva Zsolt megjegyezte: a táborozás nem viselte meg, csak nagyon hideg, mínusz 12 Celsius-fok volt. Bár "szereztek" áramot és a sátrat megpróbálták olajradiátorral felfűteni, de mínusz 5 foknál nem lett magasabb a hőmérséklet. Később elment az áram, így a fagy ellen a vastag ruhák és hálózsákok, s a közelben gyújtott tábortűz jelentett védelmet.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz vezetésének mi az álláspontja a tubesi lokátorberuházással kapcsolatban, s ő személy szerint kapott-e valamilyen ígéretet arra, hogy a radar esetleg nem épül meg, ha pártja kormányra kerül, a polgármester azt mondta: "ez elsősorban pécsi ügy, a Fidesz vezetéséből erről még senkivel sem beszéltem".

"Természetesen akkor is küzdeni kell tovább, ha a Fidesz kormányra kerül és ez az őrült ötlet megmarad" - jegyezte meg.

Páva Zsolt szerdán jelentette be, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen tölti, az önkormányzat pedig sorompóval záratja le a Tubesre vezető utat, így akadályozva az építkezés megkezdését.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin és Bókay Endre szocialista országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A Honvédelmi Minisztérium a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×