Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kompromisszum az EU-alkalmazottak fizetésemelése ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai uniós tagállamok képviselői az eredeti javaslat megfelezésével kompromisszumra jutottak pénteken arról, milyen mértékben emelkedjen az EU-alkalmazottak fizetése.

Az Európai Bizottság eredeti javaslata 3,7 százalékról szólt, és ez korábban kidolgozott számítási módszereken alapult, figyelembe véve azt, hogy nyolc nagy tagállamban miként alakulnak a köztisztviselői fizetések, illetve miként módosul a bérek vásárlóereje a brüsszeli árakhoz képest. Diplomaták közlése szerint a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban most 1,85 százalékos béremelésben állapodtak meg.

Több tagország ugyanis arra hivatkozott, hogy otthon megszorító intézkedésekre van szükség a gazdasági válság miatt, mindenkinek áldozatokat kell hoznia, és ez alól a brüsszeli uniós gépezet alkalmazottai sem vonhatják ki magukat. Egy ideig úgy tűnt, hogy a viták miatt semmilyen béremelés nem lesz, és emiatt a Tanács 3500 alkalmazottjának zöme csütörtökön figyelmeztető sztrájkot tartott.

Az alkalmazottak képviselői szerint az automatikus bérkiszámítási mechanizmus jogi kötelezettséget jelent, így egyelőre nem világos, hogy belenyugodnak-e a kompromisszumba. Diplomaták szerint elképzelhető, hogy az Európai Bizottság - az EU kormánya -, amely több tízezer dolgozót foglalkoztat, és amely a kiszámítási mechanizmus alapján előterjesztette az eredeti, 3,7 százalékos javaslatot, az Európai Bírósághoz kíván fordulni.