eur:
393.82
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Páva Zsolt szívmelengetővel indul a Tubesre

Kártyát, könyvet és "szívmelengetőt" is visz magával a Tubesre Páva Zsolt, Pécs polgármestere, aki több politikustársával a hegyen tölti az éjszakát, tiltakozva a katonai lokátor tervezett felépítése ellen.

Nácsa János, a pécsi önkormányzat sajtóreferense arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a polgármester a közgyűlés ülése után, várhatóan este nyolc óra körül érkezik a hegy csúcsára. Vele tart Nagy Csaba alpolgármester, továbbá Csizi Péter, Hoppál Péter és Kővári János önkormányzati képviselők.

Hozzátette: addigra felállítják azt a katonai parancsnoki sátrat, melyben a polgármester és politikustársai tölthetik az éjszakát. A demonstrálóknál a hidegre tekintettel lesz meleg ruha, hálózsák, étel, "szívmelengetőnek" forró tea és pálinka, egy pakli magyar kártya, a polgármesternél pedig egy történelmi témájú könyv, melyekből egyet-egyet otthon is szívesen kézbe vesz.

Páva Zsolt szerdán jelentette be, hogy a lokátorberuházás elleni tiltakozásul a csütörtökről péntekre virradó éjszakát többedmagával a hegyen tölti, az önkormányzat pedig sorompóval záratja le a Tubesre vezető utat, így akadályozva az építkezés megkezdését.

Szollár Domokos: megdöbbentőnek, és elfogadhatatlannak tartja a kormány a pécsi önkormányzat lépését. Pécs város polgármestere az ország biztonságát veszélyeztetve szembemegy a jogszabályokkal és bírósági döntésekkel, amikor megakadályozza, hogy ezt a radarállomást egyáltalán meg lehessen közelíteni.

Szollár Domokos ugyanis emlékeztetett, már most is van egy radar a Tubesen, amihez a Honvédelmi Minisztérium így nem tud hozzáférni. Pécs polgármestere szerint két okból elfogadhatatlan a radar Pécs számára. Egyrészt a kisugárzása veszélyeztetheti a lakosságot, másrészt pedig, ha támadás éri az országot, egyik első célpont a részben a város területén lévő lokátorállomás lehet. Szóba került, hogy a honvédelmi tárca esetleg már bele sem kezdene az építkezésbe a választásokig, a minisztérium viszont most annyit közölt, hogy hamarosan folytatják a beruházást.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom pénteken reggel és délután is "városvédő kirándulást" szervez a hegyre, erre szocialista politikusok, köztük Szili Katalin volt házelnök és Bókay Endre országgyűlési képviselő is jelezte részvételét.

Az ügy előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság november 27-én jogerősen elutasította felülvizsgálati eljárásában azokat a kereseteket, amelyek megtámadták a Tubes tetején lévő katonai híradóobjektum korszerűsítését, a NATO-radar kiépítését engedélyező miniszteri határozatot. Ezzel a radar építése zöld utat kapott.

A civilek és Pécs önkormányzata a Legfelsőbb Bírósághoz fordult a döntés felülvizsgálatát kérve, ez azonban nem akadályozza az építkezés megkezdését. A HM a jogerős ítélet után közölte, hogy hamarosan folytatni kívánja a beruházást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×