Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Patthelyzet a Fővárosi Közgyűlésben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szocialista frakció kivonulása miatt kétségessé vált a Fővárosi Közgyűlés határozatképessége és a Budapest működését biztosító határozatok elfogadása - mondta a közgyűlés ülése előtt a főpolgármester.

Demszky Gábor azt kérte a szocialista frakció tagjaitól, hogy képviselői esküjüknek megfelelően vegyenek részt a közgyűlés ülésén és szavazzanak lelkiismeretük szerint.

Emlékeztetett arra, hogy a közgyűlés napirendjén olyan fontos napirendek szerepelnek mint az oktatási, szociális és kulturális intézmények támogatása, a lakásrezsi-támogatás, valamint a fővárosi roma kulturális központ ügye.

Az MSZP csak Demszky érdemi ajánlata esetén tér vissza

A szocialisták csak abban az esetben térnek vissza a Fővárosi Közgyűlésbe, ha Demszky Gábor főpolgármester érdemi tárgyalási ajánlatot tesz, korrektül együttműködik és helyreállítja az adott szó becsületét - mondta Horváth Csaba, a fővárosi MSZP-frakció tagja.

Hozzátette: a főpolgármester szerda délelőtt még azt ígérte, hogy a szabad demokraták megszavazzák a fővárosi egészségügyi modellre vonatkozó szocialista javaslatot, ám ehelyett a Fidesszel együttműködve a fővárosi SZDSZ és maga Demszky Gábor is a javaslat ellen voksolt. Ezért vonult ki a fővárosi szocialista frakció a közgyűlésből - közölte a szocialista politikus, aki szerint titkos koalíció működik a főpolgármester és a Fidesz részvételével, a kialakult helyzetért pedig Demszky Gábor és Tarlós István, a fővárosi Fidesz-KDNP-frakciószövetség vezetője felelős.

Jelenleg nincs Fővárosi Közgyűlés, csak a "minél rosszabb Budapestnek, annál jobb a Fidesznek című bábszínház", amit most "mi leveszünk a műsorról" - jegyezte meg Horváth Csaba.

A határozatképességhez öt képviselő hiányzott, a jelenleg 66 tagú testület ülésére a szükséges 34 helyett csak 29-en mentek el. Ahhoz tehát, hogy a testület délután fél 2-kor - amikorra ismét összehívták az ülést - határozatképes legyen, a délelőtti létszámhoz képest öt további képviselő megjelenésére van szükség.

Az eredetileg a főpolgármesterrel együtt 67 tagú testületben jelenleg 26 fideszes, 24 MSZP-s, 10 SZDSZ-es, 4 KDNP-s, 2 MDF-es és egy független képviselő ül. Kocsis Máté fideszes képviselő józsefvárosi polgármesterré választása miatt lemondott közgyűlési mandátumáról, a helyére jelölt Hutiray Gyula mandátumát pedig még nem igazolta a Fővárosi Választási Bizottság, ezért 66 tagú most a testület.

György István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azt közölte, rajtuk nem múlik a határozatképesség biztosítása, de több képviselőjük is igazoltan távol van.

A szocialisták azt közölték, nem vesznek részt az ülésen, de nélkülük is - ha rajtuk kívül mindenki megjelenne -, 42 képviselővel biztosítható a határozatképesség.

A közgyűlés szerda délután kezdte meg munkáját, és estig a több mint száz napirendi javaslatból csak négyet sikerült megtárgyalnia.