eur:
393.52
usd:
367.83
bux:
65907.01
2024. április 23. kedd Béla

Mesterházy Attila: Nem lett volna jó az előre hozott választás

Az MSZP vitatja Sólyom László köztársasági elnök azon kijelentését, amely szerint az embereknek jót tett volna, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását követően előre hozott választások mellett dönt a parlament.

Ezt Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje mondta az MTI-nek az államfő csütörtöki, a Heti Válasz című hetilapban megjelent interjújára reagálva.

Mesterházy Attila leszögezte: az előre hozott választás a választási kampány miatt három-négy hónapos bizonytalanságot jelentett volna, az pedig kiszámíthatatlan folyamatokat indított volna el egyebek között a forint árfolyamának változásában.

A köztársasági elnök nem kellően kiegyensúlyozottan fogalmazta meg kritikai észrevételeit - emelte ki a szocialista kormányfőjelölt. Hozzátette: számos ponton kritizálta az MSZP-t és a kormányt, de nem tette mellé a Fidesz vagy az ellenzék felelősségét.

Mesterházy Attila felidézte, hogy Sólyom László az alkotmány fontosságára hivatkozik az interjúban, de nemrégiben egy ellenzéki politikus azt mondta, nem tiszteli az alkotmányt. Az MSZP kormányfőjelöltje kiemelte azt is, hogy az államfő a reformok hiányát kéri számon a jövő évi költségvetésen, ezt a markáns állásfoglalását azonban 2006 után nem lehetett tapasztalni, amikor az akkori kormány a stabilizáció és a reformok végig vitele mellett tette le a voksát.

"Alkotmánytisztelő politikusként fontosnak tartom, hogy a köztársasági elnöki intézmény a nemzet egységét, az összefogást szimbolizálja, ezért a köztársasági elnök nyilatkozatainak a pártoktól egyenlő távolságra kellene állniuk" - fogalmazott, hozzátéve: nem az MSZP-nek, hanem az országnak volt szüksége az elmúlt hónapokra, hiszen gyors válságkezelést kellett a kormánynak végigvinnie.

Sólyom László köztársasági elnök a Heti Válasz című lapban egyebek között azt mondta: jobban járt volna az ország, ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt a parlamenti többség. Úgy vélekedett: így, hogy akkor csak kormányfőt váltottak, elvált egymástól a rövid távú válságkezelés és a hosszú távú kibontakozás. Mint mondta, gazdaságélénkítésre, reformokra ennek a kormánynak sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×