eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Pongrátz Ödön

Életének 87. évében szerdán elhunyt Pongrátz Ödön 1956-os szabadságharcos, a Corvin közi fegyveres ellenállás egyik szervezője, az '56-os Történelmi Alapítvány elnöke - közölte Lezsák Sándor, az alapítvány kurátora, az Országgyűlés alelnöke.

Pongrátz Ödön 1922. november 6-án született Szamosújváron. 1956-ban hat Pongrátz fiú vett részt a forradalomban, Pongrátz Ödön egyike volt a "Corvin köz" megszervezőinek, öccsét Gergelyt főparancsnoknak választották a corvinista szabadságharcosok, és küldöttként tárgyalt a Parlamentben a Nagy Imre vezette kormánnyal - olvasható a közleményében.

A szabadságharc után Pongrátz Ödön elhagyta Magyarországot, és az Egyesült Államokban, Bostonban telepedett le. 1961-től a Sulyok Dezső szellemi támogatásával működő Október 23. Mozgalom alapítója, elnöke volt.

A rendszerváltás kezdetén térhetett haza, miután az utolsók egyikeként megszüntették vele szemben is a beutazási tilalmat. 2004-ben testvéreivel együtt vitézzé avatták Budapesten, 2005-ben hazatelepült. Az '56-os Történelmi Alapítvány elnökeként irányította a kiskunmajsai '56-os Múzeum, valamint az '56-os Ifjúsági Tábor munkáját - ismertette az elhunyt életútját Lezsák Sándor.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×