Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dávid Ibolya elvesztette az UD-ügyben az első perét

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MDF elnöke megsértette egykori minisztertársa, Stumpf István jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait, amikor tavaly szeptemberben a parlamentben azt állította, hogy Stumpf István megfigyeltette Dávid Ibolyát - állapította meg az ítéletében a Fővárosi Bíróság. Az MDF elnökét az UD Zrt.-vel kapcsolatos büntetőügyben még mindig nem tudta kihallgatni az ügyészség, a politikus mentelmi jogát ugyanis nem adta ki a parlament, és ő maga sem kérte annak felfüggesztését, hogy tisztázhassa magát.

A Fővárosi Bíróság a november 25-i ítéletében helyt adott Stumpf István, volt kancelláriaminiszter keresetének, amelyben az MDF elnökét perelte be a jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogainak megsértése miatt. Dávid Ibolya a parlament tavaly szeptember 15-i ülésén az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési botrány kapcsán azt mondta, hogy Stumpf István figyeltette őt.

A bíróság ítélete szerint az MDF elnöke ezzel azt a hamis látszatot keltette, Stumpf István megrendelésre szállított, kreált bizonyítékok felhasználásában vett volna részt azért, hogy beavatkozhasson egy másik párt életébe, és lejárassa, illetve eltávolítsa az MDF éléről Dávid Ibolyát. A politikus a hétfői közleményében bocsánatot kért az egykori kancelláriaminisztertől.

Az InfoRádió megkereste Stumpf Istvánt, aki bár nyilatkozni nem akart, de annyit elmondott, hogy "Örülök, hogy lezárult, és a nyilvánosság előtt is bebizonyosodott, hogy teljességgel alaptalan volt az ellenem irányuló vádaskodás."

A Századvég Alapítvány elnöke szerint elkerülhető lett volna mindez, ha Dávid Ibolya felhívja őt telefonon, és a normális Magyarország szellemében jár el. Az UD Zrt.-vel összefüggő nyomozás részeként az ügyészség személyes adatokkal való visszaéléssel, és kényszerítéssel vádolja Dávid Ibolyát, az MDF elnökét, és a párt helyettes vezetőjét, Herényi Károlyt.

A vádhatóság azonban még kihallgatni sem tudja a két politikust, országgyűlési képviselőként ugyanis védi őket a mentelmi jog, amit a parlament szakbizottságának javaslatára az Országgyűlés október 19-én nem függesztett fel.