eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az újrakezdést várja a 2010-es választásoktól az államfő - napi hírösszefoglaló

Az újrakezdést várja a 2010-es választásoktól az államfő. Az MSZP vitatja a köztársasági elnök előrehozott választásokkal összefüggő kijelentését. Az Ecostat szerint lassul a GDP-csökkenés üteme a negyedik negyedévben.

Az újrakezdést várja a 2010-es választásoktól az államfő. Sólyom László a Heti Válasz című lapnak adott interjúban megerősítette: ezért a lehető legkorábbi dátumra fogja kiírni a voksolást. Az államfő úgy vélte: jobban járt volna az ország, ha a parlamenti többség Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozásakor az előre hozott választások mellett dönt. Sólyom László szerint az IMF által elvárt, a kiadáscsökkentésre és hiányra korlátozott válságmenedzselésben sikeres a Bajnai-kormány, de gazdaságélénkítésre, reformokra sem ideje, sem pénze, sem támogatottsága nincs.

Az MSZP vitatja köztársasági elnök kijelentését, amely szerint az embereknek jót tett volna, ha Gyurcsány Ferenc távozását követően előre hozott választások mellett dönt a parlament. Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje Sólyom Lászlónak a Heti Válasz című lapban megjelent interjújára reagálva azt mondta: az előre hozott választás a kampány miatt három-négy hónapos bizonytalanságot jelentett volna, ami kiszámíthatatlan folyamatokat indított volna el egyebek között a forint árfolyamának változásában.

Az Országgyűlés elnöke szerint a parlament tisztességesen elvégezte az őszi ülésszakra tervezett munkát. Katona Béla évzáró tájékoztatóján azt mondta: a parlament ősszel 34 ülésnapot tartott, 90 törvényt és 36 határozati javaslatot fogadott el. Hozzátette: a képviselők 31 törvényjavaslatot konszenzussal fogadtak el, ebből kilencet közösen terjesztettek be a parlamenti pártok.

Az Ecostat szerint lassul, 4 százalékra csökken a bruttó hazai termék visszaesésének mértéke a negyedik negyedévben. A gazdaságkutató intézet legfrissebb prognózisában a többi között az olvasható, hogy a 2009-es, éves GDP-visszaesés 6,3 százalék lehet, jövőre pedig 0,3 százalékos csökkenésre számítanak. Az Ecostat szerint az idei, és a jövő évi államháztartási hiánycél teljesíthető, bár 2010-re a Pénzügyminisztérium által vártnál kissé magasabb, GDP arányosan 4 százalékos deficittel számolnak.

A honvédelmi miniszter szerint 5,2 milliárd forintot kell elkülöníteni a jövő évi költségvetés központi tartalékából, hogy teljesíteni lehessen a 200 fős afganisztáni csapaterősítést. Szekeres Imre az ázsiai országban, az afgán katonák kiképzésében részt vevő magyar-amerikai csapatok bázisán elmondta: a létszámnövelést 2010 végéig fokozatosan hajtanák végre. Szekeres Imre tájékoztatása szerint a magyar katonák a képzési és felkészítési munkában vesznek részt, de jelezték, hogy újra vállalnák a kabuli repülőtér vezetését.

Jövőre 4,5 százalékkal emelkedik a csatornadíj Budapesten. A Fővárosi Közgyűlés ugyanakkor az idei árszinten hagyta a szemétszállítás díját, a kegyeleti szolgáltatás, a szennyvízszippantás és a kéményseprés árát is. Az ülésen nem vettek részt a Fidesz, a KDNP és az MDF képviselői.

A pénzügyminiszter szerint szigorú intézkedési tervet kell végrehajtania a BKV-nak ahhoz, hogy hozzájusson a 23 milliárd forintos kormánytámogatáshoz. Oszkó Péter azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy a kabinet és a főváros kedden megállapodott a közlekedési vállalat finanszírozásáról. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a támogatások feltétele a teljesíthető üzleti terv, a legalább az infláció mértékét elérő tarifaemelés, valamint az, hogy a főváros is növeli a BKV támogatását legalább 5 milliárd forinttal.

Kétoldali vérzéses tüdőgyulladásban, feltehetően a H1N1-es vírustól halt meg egy háromhetes esztergomi csecsemő - közölte a dorog-esztergomi kistérségi ÁNTSZ főorvosa. Sári Katalin elmondta: a boncolás megerősítette az influenza-fertőzés gyanúját. Korábban újabb kismama került kórházba Budapesten az új típusú influenza gyanújával; 31 hetes gyermekét császármetszéssel segítették világra. Szerdán Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt mondta: már 38-an haltak meg valószínűleg az új típusú influenza valamely szövődménye miatt, és naponta 60-120 beteg kerül kórházba a betegség tüneteivel.

Kétezer adag, ezer csecsemő beoltására elegendő, a H1N1-es vírus elleni vakcinát ajánlott fel Magyarországnak egy külföldi gyógyszergyártó. Az országos tiszti-főorvos helyettese közölte: a védőoltásokat azoknak a 6 és 12 hónap közötti kisbabáknak fogják beadni, akik más betegségük miatt különösen veszélyeztetettek. Molnár Kornélia az InfoRádióban hangsúlyozta: az Európai Gyógyszerügyi Ügynökség által engedélyezett gyógyszerről van szó.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×