eur:
393.78
usd:
365.33
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Amit a karácsonyi fogások elkészítéséről tudni kell

A legtöbb ételmérgezés nem a menzákon, hanem a háztartásokban történik, ezért a hagyományosan nagy lakomákat jelentő karácsony és szilveszter idején érdemes megfogadni a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatójának tanácsait. Szeitzné Szabó Mária az InfoRádiónak egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet: Aki beteg, ne készítsen ételt.

A karácsonyi ételmérgezések megelőzése a vásárlás megtervezésével és a csomagolások, címkék megvizsgálásával kezdődik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója. Szeitzné Szabó Mária szerint mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy a terméken feltüntetett minőségmegőrzési idő ne legyen leragasztva vagy átjavítva.

A minőség ellenőrzéséhez jó tudni, hogy a csomagoláson szerepelniük kell a termék összetevőinek is, legelöl pedig az olvasható, amelyből a legtöbb van az adott készítményben - magyarázta a szakértő.

A mélyhűtött termékek kiválasztásánál is érdemes megnézni, meddig fogyasztható a termék, ahogyan azt is, hogy eldeformálódott, átázott, esetleg zúzmarás-e a csomagolása, ez ugyanis arra utalhat, hogy az áru korábban már kiolvadt, de visszafagyasztották.

Az is előfordulhat, hogy egyes üzletekben olyan húsárut adnak el frissként, amely korábban fagyasztott volt. Ennek jele lehet, ha a termékből csurog a húslé, vagy nem megfelelő az állaga - tette hozzá a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

Az édességek kiválasztásakor is segíthet a csomagolás: a bevonómasszából készült termékek nem csokoládék, ha azonban az összetevők között ott a kakaóvaj, az már garancia lehet arra, hogy megfelelő minőségű árut választunk - mondta Szeitzné Szabó Mária.

Mi történik a hűtőben?

Az önleolvasztó hűtőszekrények megjelenésével egyre többen elhanyagolják a fridzsiderek belsejének takarítását. Pedig ezt a felületet havonta legalább egyszer akkor is érdemes ecetes vízzel lemosni, ha nem láthatóak rajta szennyeződések, hiszen a bekerülő baktériumok azon megtapadhatnak, filmszerű réteget képezhetnek - figyelmeztetett a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója.

Fontos odafigyelni arra is, hogy ha túlságosan megtömjük a jégszekrényt, az nem hűt a megszokott hatékonysággal. Hogy a megvásárolt élelmiszereket biztonságban tudjuk, érdemes beszerezni egy hűtő-, illetve egy ételhőmérőt - javasolta Szeitzné Szabó Mária.

Ugyancsak lényeges észben tartani, hogy a nyers húsokat nem szabad csak úgy belökni a hűtőbe, mert az ilyen áruk csomagolásáról ugyanis kórokozók kerülhetnek át a többi élelmiszerre. Ezek inkább zárható dobozban kerüljenek a fridzsider polcára - figyelmeztetett a szakértő.Alapszabályok

Aki beteg, ne készítsen ételt - a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója szerint ezt a szabályt az ünnepek idején is nagyon fontos betartani. Szeitzné Szabó Mária megjegyezte: triviálisnak tűnik, de nem lehet elégszer elmondani, hogy főzés előtt és közben mindig kezet kell mosni, az olyan eszközöket pedig, amelyekkel nyers húsokat dolgoztunk fel, ne használjunk fel a már elkészült fogások tálalásához.

A szakértő szerint fokozza a biztonságot az is, ha hőmérővel ellenőrizzük az egyes készülő ételek hőmérsékletét, nem igaz ugyanis, hogy minden főtt-sült fogás 75 Celsius-fokig melegszik, így lehetséges, hogy egyikben-másikban nem pusztulnak el a kórokozók.

Hogy meddig tárolhatók az ünnep után a megmaradt ételek, elsősorban attól függ, hogy miből és milyen eljárással készültek. A tojásos, tejes fogásokat lehetőleg ne tároljuk, ami azonban alaposan átsült, átfőtt - ilyen például a töltött káposzta -, három-négy napig is eltartható hideg helyen.

A magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal főigazgatója ugyanakkor figyelmeztetett: a maradékot elfogyasztás előtt mindig át kell forralni, nem elég csupán felmelegíteni azt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×