eur:
393.57
usd:
368.21
bux:
66140.11
2024. április 24. szerda György

Súlyos gondokat okozhat, hogy nincs elnöke az Állami Számvevőszéknek

Pótköltségvetés benyújtása esetén problémát okozna, hogy az Állami Számvevőszéknek nincs elnöke - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kovács Árpád, akinek december 9-én járt le mandátuma a szervezet élén.

Jelenleg tartalék üzemmódban működik az Állami Számvevőszék (ÁSZ), ám egy esetleges pótköltségvetés benyújtása esetén problémát okozhat, hogy a szervezetnek nincsen vezetője - mondta az InfoRádiónak Kovács Árpád, akinek december 9-én járt le elnöki mandátuma.

Gondot okozhat az is, ha például állami hitelfelvételi igény merül fel, hiszen ahhoz ÁSZ-ellenjegyzés szükséges - tette hozzá, megjegyezve: ha az országgyűlés valamilyen váratlan pénzügyi helyzetben a már elfogadott tervektől el kíván térni, az ellenőrzési megbízást is csak a szervezet elnöke fogadhatja be.

Az ÁSZ elnökének megválasztása nélkül a következő kormány csak akkor fogadhat el pótköltségvetést, ha ahhoz megvan a szükséges parlamenti többség, Kovács Árpád azonban úgy véli: az új büdzsé benyújtásáig a szervezet vezetésének kérdése is megoldódik.

A számvevőszék volt elnöke hozzáfűzte: kiegyensúlyozottan működő országban "ez a szervezet el tud muzsikálni egy évet, mert kiváló muzsikusokból áll, és egy jobb zenekar három-négy koncertet egy hadonászóval is el tud vinni. De amikor új darabot kell betanulni, nagy szükség van karmesterre".

Kovács Árpád véglegesnek tekinti, hogy elkerült az ÁSZ éléről. Mint mondta, nagy ajándéknak tartja, hogy tizenkét évig ő vezethette a szervezetet, és megjegyezte: ha esetleg újra felkérik a feladatra a családja véleményét is kikéri majd.

"Nyáron azt mondtam, hogy ha kell, csinálom tovább, amíg tart a bizalom. De senki sincs rágyógyulva a székére" - fűzte hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×