Rengeteg a baleset a csúszós utakon

Infostart
2009. december 16. 13:30
Lelassult a közlekedés az egész országban a havazás miatt, és több baleset is történt a csúszós utakon. Reggel két ember vesztette életét. A fővárosban nincs jelentősebb fennakadás. A BKV járatok közlekednek, de késések előfordulhatnak. A Ferihegyi repülőtéren nincs fennakadás, a repülők a menetrend szerint járnak.

Országszerte téliesek az útviszonyok, a fagypont alatti hőmérséklet miatt sokfelé kell síkosságra számítani, főleg a mellékutakon, ahol hókása vagy letaposott hó takarja el a burkolatot - olvasható a Magyar Közút Nonprofit Zrt. honlapján.

A Dunántúl nagy részén megszűnt a havazás, de Mosonmagyaróvár, Fertőszentmiklós és Ajka közelében, valamint a dél-Dunántúlon esik vagy szállingózik a hó. Szintén váltakozó intenzitással havazik a középső országrészben, az északi megyékben, valamint az Alföldön és a Tiszántúlon. A lehullott hó mennyisége a Dunántúlon általában 4-5 centiméter, de Zalaegerszeg környékén 10 centiméter körüli hó esett. A középső megyékben és a Duna-Tisza közén átlagosan 3-4 centiméter között változik a hó vastagsága.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint 3 ezer dolgozó több száz géppel tisztítja az utakat országszerte. A közútkezelő arra kérte a közlekedőket, hogy indulás előtt tájékozódjanak az utak állapotáról, és csak téli közlekedésre felkészített járművel induljanak el.

Ketten meghaltak az utakon

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban arról számolt be, hogy a délelőtti órákban 59 riasztás érkezett a tűzoltókhoz. Szentes György elmondta: a legtöbb esetben árokba csúszott, felborult járműveket kellett menteni. A balesetekben ketten vesztették életüket és 29-en megsérültek.

Az egyik halálos baleset Békéscsaba és Mezőberény között történt: egy betegszállító autó megcsúszott az úton, a menetirány szerinti jobb oldalon egy fának csapódott, a járműben szállított 91 éves férfi életét vesztette.

A 451-es úton Kiskunfélegyháza és Gátér között egy személygépkocsi megpördült, és hátuljával a szemközti forgalmi sávban érkező kamionnak csapódott. A balesetben egy ember meghalt, ketten súlyosan megsérültek.

Jelenleg is több helyen akadályozza baleset a haladást. Az M3-as autópályán az 58-as km-nél egy kamion megcsúszott, csak egy sávon lehet haladni Nyíregyháza felé.

A 63-as főúton a 71-es km-nél, Sárkeresztúr és Aba között egy személygépkocsi az út menti csatornába csúszott. A műszaki mentés idejére egy sávon engedik a forgalmat. A 4-es főút 86-os km-énél, az abonyi elkerülő szakaszon öt jármű ütközött össze.

Lelassult a forgalom sok helyen

Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó munkatársai 86 járművel folyamatosan takarítják az utakat. A Fővinform tájékoztatása szerint a BKV járatok közlekednek, de késések előfordulhatnak.

Jelentősen lelassult a forgalom a XVII. kerületben a Jászberényi úton, a Pesti úton és a Helikopter úton, a XVI. kerületben a Csömöri úton és a Veres Péter úton, Budán a Bécsi úton és a Tétényi úton - közölte Lorencz Pálma, a Fővinform munkatársa.

A Ferihegyi repülőtéren nincs fennakadás, a repülők a menetrend szerint járnak, késésekre és járattörlésekre nem kell számítani. A repülőtéren különleges szervezettséget igényel a síkosságmentesítés, a hóeltakarítás és a repülőgépek jégtelenítése is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utasszállító gépek külsejéről, különösen a szárnyak és a kormányfelületek mozgó részeiről különleges fagyálló folyadékkal kell eltávolítani felszállás előtt a felgyülemlett havat - közölte a Budapest Airport.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szentes György
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást