Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megjelent a felsőoktatási felvételi tájékoztató

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megjelent a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló tájékoztató könyv; a kétkötetes kiadvány áttekintést ad arról, hogy 2010 szeptemberében melyik intézmény milyen szakokat indít alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen, mesterképzésen, de a felsőfokú szakképzésről is nyújt információkat - közölte Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára szerdán Budapesten.

A szakállamtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jövő februárban 87 mesterképzést és 41 tanári szakképzést indítanak a felsőoktatási intézmények. Ezekre a képzésekre már november 15-ig jelentkezni kellett, a ponthatárokat január 15-én határozzák meg. A legnépszerűbbek itt a gazdaságtudományi képzések, ezekre az összes jelentkező 33 százaléka adta be papírjait; a bölcsészettudományok 27, a tanári szakok pedig 8,6 százalékkal részesülnek a 2010 februárjában induló mesterképzésből.
   
A februárban induló képzések közül 77 százalék mesterképzés, 15 százalék alapképzés és 8 százalék felsőfokú szakképzés. A mesterképzéseknek azért ilyen magas az arányuk, mert számos alapképzés három és fél évig tart, akik pedig januárban végeznek, tanulmányaikat mesterképzésen folytathatják, hogy egyetemi szintű diplomát kapjanak - mutatott rá a szakállamtitkár.
   
Manherz Károly elmondta, hogy a februári keresztféléves képzésekre jelentkezők száma tavaly óta folyamatosan nő: a 2008-asra 2073-an, a 2009-esre 2175-en, a 2010-esre pedig 5820-an jelentkeztek. Dinamikusan emelkedik a jelentkezések során megjelölt szakok száma is; a 2008-asra 3810, a 2009-esre 4792, a 2010-esre már 12.311 volt.
   
A szakállamtitkár utalt arra, hogy a 2010. szeptemberi jelentkezési szabályokban nincs változás, viszont a minimális bejutási pontszám alapképzésben és egységes, osztatlan képzésben (például az orvosi és gyógyszerész szakokon) 160 pontról 200 pontra emelkedik a kormány döntése értelmében.
   
Közlése szerint 2010-ben 56 ezer, államilag támogatott hallgatót vehetnek fel alapképzésre, egységes, osztatlan képzésre és felsőfokú szakképzésre. Jövő szeptembertől a mesterképzések száma tovább bővül, már több mint 325 szakot hirdetnek meg, 19.600 hellyel. A mesterképzési számok meghatározásánál döntően veszik figyelembe, hogy 2007-ben milyenek voltak az arányok az akkori alapképzésben, hiszen jövőre azok jelentkeznek majd a mesterszakokra.
   
Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke kiemelte: február 15-ig kell jelentkezni a 2010 szeptemberében induló szakokra, az elektronikus jelentkezés hitelesítésének határideje pedig február 23-a. Az érettségit, nyelvvizsgát, felsőfokú végzettséget igazoló dokumentumok benyújtására, valamint a megjelölt szakok sorrendjének végső meghatározására (a sorrendet eddig az időpontig egyszer lehet megváltoztatni) a határidő 2010. július 8-a. A felvételi ponthatárokat jövőre július 22-én húzzák meg.
   
Az eljárási díj harmadik éve nem változik: 9 ezer forint lesz 3 jelentkezés esetén, míg további szakok megjelölésekor szakonként 2 ezer forintot kell befizetni az Oktatási Hivatalnak. Az eljárási díj befizetése alól a halmozottan hátrányos helyzetben lévők teljesen, míg a hátrányos helyzetűek fele részben mentesülnek - tette hozzá.
   
Kerekes Gábor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjének általános helyettese közölte: a most megjelent felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítése január végére várható a sajtóban. Cégük január 22-és 23-án, immáron tizedszer oktatási szakkiállítást szervez, erre az eddigi tapasztalatok alapján 30-40 ezer látogatót várnak.

Mint mondta, 2010 szeptemberében a meghirdetett képzések száma az előző évekhez képest ugrásszerűen nő, a tavalyi 5753 helyett már összesen 7439 szakra lehet jelentkezni. Ezek közül 3100 alapképzés, 3054 mesterképzés, 1199 felsőfokú szakképzés és 86 egységes, osztatlan képzés.