eur:
392.85
usd:
367.83
bux:
66228.18
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Király Zoltánt is előásta és indítja az MDF

Király Zoltán az MDF képviselőjelöltjeként indul a 2010-es parlamenti választásokon; a politikus 1985-ben független jelöltként jutott be az Országgyűlésbe - mondta a jelölttel közös, budapesti sajtótájékoztatóján Dávid Ibolya.

A párt elnöke kérdésre válaszolva elmondta, hogy Király Zoltán egyéniben és a párt listáján is indul, de majd csak januárban - amikor a jelöléseiket nyilvánosságra hozzák - jelentik be, hogy pontosan melyik választókerületben illetve hányadik helyen.

A jelöltet méltatva Dávid Ibolya úgy fogalmazott, hogy Király Zoltán neve összeforrott a demokratikus átmenettel, azzal a józan politizálással, ami később a békés rendszerváltozáshoz vezetett. Hozzátette, hogy ő volt az első képviselő, aki valóban a választók akaratából került be a parlamentbe, miután 1985-ben legyőzte Komócsin Mihályt, Csongrád megye akkori első titkárát.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy Király Zoltán 1987-ben részt vett a lakitelki találkozón, ami a reformpártisága mellett szerepet játszott abban, hogy 1988-ban Bihari Mihállyal, az Alkotmánybíróság volt elnökével, Bíró Zoltánnal, az MDF egykori elnökével és Lengyel László politológussal együtt kizárták az MSZMP-ből.

Király Zoltán 1990-ben független, de az MDF által támogatott indulóként bejutott a szabadon választott országgyűlésbe.

A sajtótájékoztatón részt vevő jelölt először a megindultság miatt nem tudott beszélni. Ezt később azzal indokolta, hogy "Dávid Ibolya említette Lakitelket is, és eszembe jutott a sátor (...) ez volt az MDF bölcsője".

A politikához való visszatérésének motivációjaként egyfelől Moldova György, Akit a mozdony füstje megcsapott című könyvének címét idézve azt említette, hogy "akit politikusként a politika füstje megcsapott, az soha nem felejti el annak ízét, szagát illatát". Másik indokként megjegyezte, hogy az elmúlt több mint tíz esztendőben nem volt jó véleménye a politikai közállapotokról, de azt gondolja, eljutottak odáig, hogy "ennek a közéleti mocsoknak, elnézést a kifejezésért, amely uralja mai közéletünket, véget kellene vetni és ebben szeretnék részt venni".

Kijelentette, hogy miután jelenleg köztisztviselőként dolgozik, ezért amíg a jelöltsége politikai és jogi értelemben nem válik ténnyé, nem akar nyilatkozni illetve politikai közszereplést vállalni.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×