Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gazdasági vészhelyzetet jósol a Fidesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz szerint ha a jelenlegi gazdaságpolitika folytatódik tovább, akkor a következő kormánynak gazdasági vészhelyzetben kell átvennie az ország irányítását, és megtalálnia az abból kivezető utat.

Szijjártó Péter, az ellenzéki párt elnöki stábjának vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Fidesz ugyan készen áll erre, de egy mielőbbi változás csökkentené azokat a károkat, amelyeket a mostani gazdaságpolitika okoz.

A politikus kifejtette, ha folyamatosan nő a munkanélküliség, ha folyamatosan, nagy mértékben esik vissza a gazdaság, és ha folyamatosan, érezhető mértékben csökken az emberek fizetésének értéke, az azt jelenti, hogy hamarosan gazdasági vészhelyzet fog előállni.

Szijjártó Péter mindezt azokkal a szerdai adatokkal összefüggésben mondta, amelyek szerint egy év alatt 3,2 százalékkal csökkentek a reálbérek, és 3,9 százalékkal esett vissza a foglalkoztatottak száma.

Szerinte ezek a számok ismételten azt bizonyítják, hogy a kormány nem kezeli, hanem mélyíti Magyarország válságát.

Mint mondta, nem igényel közgazdasági egyetemi tanulmányokat, hogy valaki meg tudja állapítani: az a gazdaságpolitika, amelynek következtében folyamatosan nő a munkanélküliség, csökken a bérek értéke, és esik vissza a gazdaság, nem lehet jó politika.

Szijjártó Péter szerint ráadásul a várható gazdasági vészhelyzetben további súlyos gondot jelent majd, hogy "a kormány a magánnyugdíjpénztárak privatizációjával veszélybe sodorja a nyugdíjakat". Ugyanis - mint megjegyezte - olyan nemzetközi pénzügyi csoportok, biztosítótársaságok, bankok teszik rá a kezüket a magyar emberek nyugdíjcélú megtakarításaira, amelyek részben előidézői, részben pedig elszenvedői voltak a válságnak, és amelyeknél az elhelyezett megtakarítások értéke most sok esetben csak a töredékét éri.

Hanganyag: Szépvölgyi István