eur:
395.06
usd:
372.15
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Wéber: Finoman, de erőtlenül határolódott el a Gyurcsány-korszaktól az MSZP

Nem volt tétje a szocialisták kongresszusának, feladata azonban igen: például az, hogy szakítson a gyurcsányi hagyományokkal, de közben vállalja fel az elmúlt húsz év MSZP-s kormányainak örökségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus szerint az MSZP-nek a mandátumok egyharmadának megszerzésére lenne siker a jövő évi országgyűlési választásokon.

Az MSZP-n belüli korábbi konfliktusokat minden bizonnyal felfüggesztik, és önmérsékletet gyakorolnak azok a politikusok, akik ezeket gerjesztették - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila.

A szociológus szerint nem volt tétje a szocialisták kongresszusának, feladata azonban igen, mégpedig hármas: a miniszterelnök-jelölt, az országos lista és a program elfogadása, jóváhagyása. Ezek közül talán a lista volt a leginkább problémás, bár sikerült gyorsan lezárni ezt a kérdést.

A pártvezetés szűk határidőt szabott magának és a pártnak, hogy elkezdje cincálni a listát, de ez azzal járt, hogy a kongresszus igazi mondanivalóját beárnyékolták a visszalépések - vélekedett Wéber Attila.

A hétvégi kongresszus mindegyik eleme azt a célt szolgálta, hogy elhatárolódjanak a gyurcsányi időszaktól, bár ezt finoman, de erőtlenül tették meg. Másfelől folyamatosságot és szolidaritást vállaltak fel az utóbbi 20 év valamennyi szocialista kormányával és miniszterelnökével, a vállalható elemeket hangsúlyozva - fejtette ki a szociológus.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP számára mi lenne a sikeres szereplés a jövő évi választáson, Wéber Attila azt mondta: többféle megközelítés létezik.

Egyes szocialista politikusok, köztük Mesterházy Attila szerint a 20 százalék feletti szereplés már sikernek számítana, a merészebb vélekedés alapján a mandátumok harmadának megszerzése, vagyis 128-129 képviselői hely elnyerése lenne siker.

Szili Katalin pedig azon a véleményen van, hogy az lenne siker az MSZP szempontjából, ha a Fidesz egyedül nem tudna kormányt alakítani, e mögött a bújtatott nagykoalíció gondolata húzódik meg - fejtette ki a szociológus, aki hozzátette: a választásokig komoly fordulatok következhetnek be, de ez utóbbi forgatókönyv nem reális, így az első kettő célt érdemes az MSZP-nek komolyan megcélozni.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×