Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Wéber: Finoman, de erőtlenül határolódott el a Gyurcsány-korszaktól az MSZP

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem volt tétje a szocialisták kongresszusának, feladata azonban igen: például az, hogy szakítson a gyurcsányi hagyományokkal, de közben vállalja fel az elmúlt húsz év MSZP-s kormányainak örökségét - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila. A szociológus szerint az MSZP-nek a mandátumok egyharmadának megszerzésére lenne siker a jövő évi országgyűlési választásokon.

Az MSZP-n belüli korábbi konfliktusokat minden bizonnyal felfüggesztik, és önmérsékletet gyakorolnak azok a politikusok, akik ezeket gerjesztették - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Wéber Attila.

A szociológus szerint nem volt tétje a szocialisták kongresszusának, feladata azonban igen, mégpedig hármas: a miniszterelnök-jelölt, az országos lista és a program elfogadása, jóváhagyása. Ezek közül talán a lista volt a leginkább problémás, bár sikerült gyorsan lezárni ezt a kérdést.

A pártvezetés szűk határidőt szabott magának és a pártnak, hogy elkezdje cincálni a listát, de ez azzal járt, hogy a kongresszus igazi mondanivalóját beárnyékolták a visszalépések - vélekedett Wéber Attila.

A hétvégi kongresszus mindegyik eleme azt a célt szolgálta, hogy elhatárolódjanak a gyurcsányi időszaktól, bár ezt finoman, de erőtlenül tették meg. Másfelől folyamatosságot és szolidaritást vállaltak fel az utóbbi 20 év valamennyi szocialista kormányával és miniszterelnökével, a vállalható elemeket hangsúlyozva - fejtette ki a szociológus.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP számára mi lenne a sikeres szereplés a jövő évi választáson, Wéber Attila azt mondta: többféle megközelítés létezik.

Egyes szocialista politikusok, köztük Mesterházy Attila szerint a 20 százalék feletti szereplés már sikernek számítana, a merészebb vélekedés alapján a mandátumok harmadának megszerzése, vagyis 128-129 képviselői hely elnyerése lenne siker.

Szili Katalin pedig azon a véleményen van, hogy az lenne siker az MSZP szempontjából, ha a Fidesz egyedül nem tudna kormányt alakítani, e mögött a bújtatott nagykoalíció gondolata húzódik meg - fejtette ki a szociológus, aki hozzátette: a választásokig komoly fordulatok következhetnek be, de ez utóbbi forgatókönyv nem reális, így az első kettő célt érdemes az MSZP-nek komolyan megcélozni.

Hanganyag: Hlavay Richárd