eur:
393.11
usd:
366.97
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Évente felülvizsgálják majd a generikus gyógyszerek árát

Január elsejétől törvény maximalizálja az egészségbiztosítási pénztár által támogatott generikus gyógyszerkészítmények árát. Ide tartoznak azok a termékek, amelyek szabadalma lejárt. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke azt reméli, ezzel a gyógyszerkassza és a fogyasztók egyaránt jól járnak. A Richter Gedeon Nyrt. szerint ugyanakkor az új szabályozás pont azt a termékkört sújtja, amely a legtöbb megtakarítást hozza a gyógyszerkassza számára.

A nemzetközi árösszehasonlítás intézményét is bevezeti a gyógyszertámogatások esetében egy összesen tizennégy törvényt módosító, most elfogadott javaslatcsomag - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Kökény Mihály hozzátette: az új szabályozás előírja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak évente át kell tekintenie a támogatott készítmények körét.

Ennek nyomán megszűnik az olyan, gyakran alkalmazott gyógyszerek támogatása, amelyek termelői ára több mint 40 százalékkal magasabb az unió országaiban forgalmazott öt, legkevesebbe kerülő és azonos hatóanyagú készítmény átlagáránál. A szocialista politikus szerint erre azért is szükség van, hogy legyen mód a drága, speciális, eredeti készítmények nagyobb támogatására.

Nem fordulhat elő, hogy a támogatotti körből olyan gyógyszerek essenek ki, amelyeknek nincs helyettesítőjük. Az évente felülvizsgált készítmények közé csak olyan, úgynevezett generikus gyógyszerek kerülnek, amelyek szabadalmi oltalma lejárt - magyarázta Kökény Mihály.

Az egészségügyi bizottság elnöke azt nem tudta megmondani, összesen hány gyógyszert érint a szabályozás, az is lehetséges, hogy a támogatotti körből egyet sem kell majd kizárni. A politikus szerint mégis van értelme a módosításnak, hiszen határt kell húzni a generikus gyógyszerek árában.

Miért így?

A Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak a döntés kapcsán arról beszélt: nem értenek egyet a változtatással, mert éppen azt a termékkört sújtja, amely megtakarítást hoz a gyógyszerkasszának, és nem vonatkozik az eredeti, drága gyógyszerekre. Más európai országok gyakorlatában ugyanakkor ez a szabályozás éppen az originális készítmények árának csökkentését hivatott szolgálni. - jegyezte meg Beke Zsuzsa.

A régóta fogalomba lévők között is sok korszerű, a betegellátásban igen fontos készítmény van - hangsúlyozta.

A kommunikációs igazgató hozzátette: az új szabályozás azoknak a cégeknek jelent majd nagyon nagy terhet, amelyek Magyarországon gyártanak, foglalkoztatnak, és beruházásokra, kutatás-fejlesztésre is költenek.

Hanganyag: Seres Gerda

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×