Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Évente felülvizsgálják majd a generikus gyógyszerek árát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Január elsejétől törvény maximalizálja az egészségbiztosítási pénztár által támogatott generikus gyógyszerkészítmények árát. Ide tartoznak azok a termékek, amelyek szabadalma lejárt. Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke azt reméli, ezzel a gyógyszerkassza és a fogyasztók egyaránt jól járnak. A Richter Gedeon Nyrt. szerint ugyanakkor az új szabályozás pont azt a termékkört sújtja, amely a legtöbb megtakarítást hozza a gyógyszerkassza számára.

A nemzetközi árösszehasonlítás intézményét is bevezeti a gyógyszertámogatások esetében egy összesen tizennégy törvényt módosító, most elfogadott javaslatcsomag - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. Kökény Mihály hozzátette: az új szabályozás előírja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak évente át kell tekintenie a támogatott készítmények körét.

Ennek nyomán megszűnik az olyan, gyakran alkalmazott gyógyszerek támogatása, amelyek termelői ára több mint 40 százalékkal magasabb az unió országaiban forgalmazott öt, legkevesebbe kerülő és azonos hatóanyagú készítmény átlagáránál. A szocialista politikus szerint erre azért is szükség van, hogy legyen mód a drága, speciális, eredeti készítmények nagyobb támogatására.

Nem fordulhat elő, hogy a támogatotti körből olyan gyógyszerek essenek ki, amelyeknek nincs helyettesítőjük. Az évente felülvizsgált készítmények közé csak olyan, úgynevezett generikus gyógyszerek kerülnek, amelyek szabadalmi oltalma lejárt - magyarázta Kökény Mihály.

Az egészségügyi bizottság elnöke azt nem tudta megmondani, összesen hány gyógyszert érint a szabályozás, az is lehetséges, hogy a támogatotti körből egyet sem kell majd kizárni. A politikus szerint mégis van értelme a módosításnak, hiszen határt kell húzni a generikus gyógyszerek árában.

Miért így?

A Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak a döntés kapcsán arról beszélt: nem értenek egyet a változtatással, mert éppen azt a termékkört sújtja, amely megtakarítást hoz a gyógyszerkasszának, és nem vonatkozik az eredeti, drága gyógyszerekre. Más európai országok gyakorlatában ugyanakkor ez a szabályozás éppen az originális készítmények árának csökkentését hivatott szolgálni. - jegyezte meg Beke Zsuzsa.

A régóta fogalomba lévők között is sok korszerű, a betegellátásban igen fontos készítmény van - hangsúlyozta.

A kommunikációs igazgató hozzátette: az új szabályozás azoknak a cégeknek jelent majd nagyon nagy terhet, amelyek Magyarországon gyártanak, foglalkoztatnak, és beruházásokra, kutatás-fejlesztésre is költenek.

Hanganyag: Seres Gerda