eur:
392.51
usd:
365.96
bux:
66789.64
2024. április 25. csütörtök Márk

Eltűnt a hús áfája - lapszemle

Az év végi családi lakomák ellenére idén tizedével csökken a húsfogyasztás, pedig az évközi áfaemelés ellenére nem drágultak jelentősen a húsok - írja a Népszabadság. Igaz, ezt az emelést sokan elcsalják, és nem a költségvetés, hanem a fogyasztók kapják meg ezt a pénzt, különböző akciók révén.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint míg korábban a húspiac harmadát tették ki a feketetermékek, ma már a tőkehúsok 40, sőt néhol 50 százaléka után sem fizetnek adót, vagyis az ilyen hús eleve 25 százalékos árelőnnyel indul a vevőkért folytatott versenyben. Sákán Antal, a Magyar Sertéstenyésztők Szövetségének elnöke szerint is viszonylag egyszerűen meg lehet kerülni az adófizetést. Tipikus esetnek mondják azt a módszert, amikor a húst kísérő szállítólevélen más mennyiség szerepel - a valódi súly -, mint amennyit a későbbi hivatalos elszámolást igazoló számla tartalmaz. Feldolgozók mesélik, hogy gyakori eset a bérvágás is.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nem alkalmasak a rendőrségnél eddig használt pszichológiai tesztek arra, hogy kiszűrjék a hivatásos állomány bűnözésre hajlamos tagjait. A lap felidézi: egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a csütörtöki rablógyilkosság elkövetőit a Budai Központi Kerületi Bíróság. A négy férfit azzal gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Főügyészség, hogy a főváros XVIII. kerületében megtámadtak egy pénzváltóként tevékenykedő arab férfit, akitől meg akarták szerezni a nála lévő, nagy összegű készpénzt. A sértett összeverekedett a támadókkal, majd azok egyike agyonlőtte. A tettesek egyike a főváros X. kerületében nyomozóként szolgált a rendőrségen. A fővárosi rablógyilkosság (volt) rendőr gyanúsítottja is mindig megfelelt a korábbi teszteken.

Az index.hu arról ír, hogy az Egyesült Államok hadserege az eddigieknél lényegesen nagyobb erőkkel akarja megtámadni Pakisztán észak-nyugati Beludzsisztán tartományának fővárosát, Kvettát. A tartományt az al-Kaida és a tálibok fő állomáshelyének tartja az amerikai hírszerzés. Az amerikaiak szerint a területen élő tálibok elfogása elengedhetetlen az afganisztáni háború sikeréhez.

A Világgazdaság arról ír, hogy a jelek szerint az ünnepek előtti hajrá sem lesz elég a hazai hitelkártyapiac feltámasztásához, hiszen a bankok szinte mindegyike gyengébb keresletről számolt be a tavalyi évhez viszonyítva. A meglévő kártyáikat viszont szívesebben használják az ügyfelek, hiszen a hitelkeret-kihasználtság majdnem minden szereplőnél - bár enyhe mértékben, de - növekszik.

A Napi Gazdaság szerint váratlan bejelentést tett Abu Dzabi: tízmilliárd dollárral siet a bajba került Dubaj segítségére. A piacok kilőttek a hírre, a dollár gyengülni kezdett. A nemzetközi pénzügyi világ erre a lépésre számított legkevésbé, miután az elmúlt hetekben nagy felbolydulást keltett, hogy Dubaj hitelezői egyezséget kért 26 milliárd dollárnyi hitelének újratárgyalására, és a nagyra törő arab ország egyre inkább lokális gócponttá kezdett válni.

A portfolio.hu-n az Economist Intelligence Unit legfrissebb, 2010-es előrejelzéséről olvashatnak, amely szerint 2010 első felében folytatódik a fejlett országok kilábalása, a fejlődők - Közép-Kelet-Európát számítva - némileg gyorsabban rugaszkodnak növekedésnek a 2008-2009-es pénzügyi-gazdasági krízis után. Míg a 20 leggyorsabb növekedést produkálók ázsiai és afrikai országok lesznek, a 20 leglassabban növekedőből 15 kelet- és nyugat európai országok lesz. Magyarország a 20 legrosszabbul teljesítő középmezőnyében foglal helyet. Japán elveszíti vezető gazdaság szerepét, és Kínára "hagyományozza". Jövőre egy számjegyűre lassul minden idők legnagyobb hiperinflációja Zimbabwében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×