eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bajnai Gordon nem érzékel haladást a nyelvtörvény ügyében

A miniszterelnök nem érzékel haladást azokban a kérdésekben, amelyekben nyáron Szécsényben megállapodott Robert Fico szlovák kormányfővel. Bajnai Gordon a keddi magyar-magyar konzultáción azt mondta: az államnyelvtörvény végrehajtási elveire vonatkozó egyeztetéseken nem értek el érdemi eredményt, s Magyarország tart attól, hogy a pozsonyi kormány ennek ellenére elfogadja a végrehajtási elveket.

Aggasztó jelnek nevezte a miniszterelnök a keddi, parlamenti magyar-magyar kormányzati konzultáción azt, ami Szlovákiában az elmúlt időszakban a nyelvtörvénnyel kapcsolatban történt. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a kormány határozottan fellép, ha bármely országban az európai normákkal ellentétes cselekményeket észlel, és ez a fellépés különösen aktív, ha a magyar kisebbséget éri hátrány.

Emlékeztetett arra, hogy a szécsényi találkozón megállapodtak abban: Szlovákia a módosított államnyelvtörvényt úgy korrigálja, hogy az EBESZ ajánlásait teljes mértékben elfogadják. Ezzel párhuzamosan megerősítik a nemzeti kisebbségeket védő törvényt. A kormányfő szerint az említett kérdésekben nem érzékelnek haladást. Az államnyelvtörvény végrehajtási elveire vonatkozó egyeztetéseken nem értek el érdemi eredményt, s Magyarország tart attól, hogy a pozsonyi kormány ennek ellenére elfogadja a végrehajtási elveket.

A tanácskozás előtt Bajnai Gordon, azt követően pedig Gémesi Ferenc külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár is kiemelte, hogy idén gyakorlatilag minden költségvetési tétel csökkent és jövőre ezek még kisebbek lesznek, a határokon túl élő kisebbségek támogatására fordítható költségvetési források azonban nem csökkentek és jövőre sem csökkennek.

Bajnai Gordon szólt arról, aggódnak azért is, hogy Ukrajnában háttérbe szorították a kisebbségi iskolákat, illetve nem rendelték meg a magyar nyelvű tankönyveket. Ez ügyben egyébként a miniszterelnök levelet írt ukrán kollégájának. Ezzel együtt szerinte bár a kárpátaljai helyzet eltér a szlovákiaitól, "de szintén érdemi problémák vannak".

Megújulhat a határon túli magyar intézmények hálózata. Új programként jelenik meg a "Varratmentes Európa" elnevezésű, amelynek során utakkal kötnék össze a határ két oldalán lévő településeket. Bajnai Gordon fontosnak tartotta, hogy a nemzeti összetartozás folyamatosan megélhető élmény legyen határon innen és túl.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×