Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Providentnek kedvez a törvénymódosítás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Van is thm-plafon, meg nincs is. Valamilyen okból felpuhult a korábbi tervezet: az egyes pénzügyi tárgyú törvények módosításai között az Országgyűlés tegnap úgy döntött, hogy egy ember évente egyszer felvehet 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíj-mutatójú kölcsönt, maximum 250 ezer forintig.

Lazított az eredetileg benyújtott kormányzati javaslaton az Országgyűlés, mivel a korábbi tervezet egyértelműen kimondta: a teljes hiteldíj-mutató (thm) nem lehet magasabb a jegybanki alapkamat tízszeresésénél, azaz 65 százaléknál.

Egy szocialista módosító indítvány viszont felpuhította ezt az elképzelést: évente egyszer felvehető 65 százaléknál magasabb teljes hiteldíj-mutatójú kölcsön.

A döntés egyértelműen a gyorskölcsönt nyújtó társaságoknak kedvez.

Szakértők szerint a lazítással elérték, hogy legyen kivétel a thm-plafon alól, bár az csak korlátozott mértékű, mivel a véglegesített jogszabály szerint egy ember évente egyszer, maximum 250 ezer forintig élhet ezzel a lehetőséggel.

Igaz, a kölcsön lejárata egy alkalommal legfeljebb 6 hónapig meghosszabbítható.

A változtatás így egyértelműen kedvez a gyorskölcsönt nyújtó cégek közül például annak a Providentnek, melynek kommunikációs tanácsadó cége éppen a Gyurcsány-kormány két volt szóvivője, Batiz András és Daróczi Dávid vállalkozása.