A gazdaságot is felpörgethetik a brüsszeli pályázati pénzek

Infostart
2009. december 15. 18:36
A közreműködő szervezetek a legkényesebb pontjai az európai uniós pályázati rendszernek Magyarországon - véli a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója. Essősy Zsombor az InfoRádiónak azt mondta: ha jól alátámasztjuk, akkor jelentős változtatásokat lehet véghezvinni a források elosztásában, így a brüsszeli pénzek jobban felpörgethetik a magyar gazdaságot.

Megfelelően dolgoznak-e a közreműködő szervezetek, jó-e, hogy sokan vannak, vagy szükség van valamiféle központosításra - ezeket a kérdéseket még most, néhány hónappal az országgyűlési választások előtt is érdemes lenne átgondolni a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója szerint.

Essősy Zsombor hozzátette: azt is meg kellene vizsgálni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megfelelő célokat tűzött-e a gazdasági válság kitörése előtt, és ha szükséges, megváltoztatni azokat. Ilyen kérdés például, hogy mire, és milyen közreműködő szervezeteken keresztül költsük el az uniós pályázati forrásokat - magyarázta.

A következő négy évben elkölthető összeg akkora, hogy Magyarország minden egyes lakosa számára 600 ezer forintos támogatást jelenthet - jegyezte meg a Magyar Pályázatkészítő Iroda vezérigazgatója.

A szakértő szerint a brüsszeli pénzeket bármire, így akár a gazdaság élénkítésére is elköltheti az ország, ha ennek szükségességét megfelelően alátámasztja, hiszen a válság idején a többi tagállam is megszegi a közösségnek tett ígéreteit, "sorra töri fel a kőbe vésett mutatóit".

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást