eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

BKV-ügyek: Az általános felelősséget is vizsgálja a rendőrség

Az általános felelősséget is vizsgálni kell a BKV-t érintő nyomozás során - mondta Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. A közlekedési vállalat által kötött tanácsadói szerződések és végkielégítések ügyében gyanúsított még nincs, a rendőrség hosszú nyomozásra számít.

Hosszú nyomozásra készülnek a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, de, mint mondják,: a személyi felelősség megállapításától messze vannak. Összesen 70 cég 144 tanácsadói szerződését vizsgálják, a végkielégítések ügyében pedig 110 egykori alkalmazott anyagát tekintik át - tájékoztatta a sajtó képviselőit Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, valamint Hruska Csaba, a gazdaságvédelmi főosztály vezetője.

Az elmúlt 4-5 évben kötött, kommunikációs és marketing, jogi, illetve műszaki jellegű tanácsadói szerződések összértéke elérheti a félmilliárd forintot - mondta Bodnár Zsolt dandártábornok.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese beszámolt arról is, hogy amennyiben maga a rendszer lehetővé teszi a visszaéléseket, akkor a BKV tulajdonosi szervezeteit, így a fővárosi önkormányzatot és az igazgatóságot is általános felelősség terheli.

Hruska Csaba elmondta: a helyzetet nehezíti, hogy a végkielégítések ügyében elsősorban munkajogi kérdéseket kell tisztázni, a büntetőjogi felelősség csak ezután állapítható meg. Hozzátette: a nyomozást kiterjesztik a 2007-es, mintegy hétszáz főt érintő létszámleépítésre is, így összesen csaknem 800 személy távozását vizsgálják.

A rendőrség beszámolt arról, hogy külön ügynek tekintik a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság által kezelt vesztegetési ügyet, annyit azonban elismertek: vannak átfedések a BKV-s nyomozásokkal. Ilyen például a BKV jogi igazgatójának a szerepe, vagy azoknak az ügyvédi irodáknak a megbízásai, amelyek mind a Budapest Airporttal, mind a BKV-val kötöttek szerződést korábban.

Bodnár Zsolt elmondta: a vesztegetési ügy vélhetően hamarabb feltárható, így ott gyorsabban zárhatják le a nyomozást, és tehetnek vádemelési javaslatot az ügyészségnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×