eur:
394.39
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Alexa: Csak apró előrelépés az antikorrupciós csomag elfogadása

Nem lesz nagy változás a korrupció területén, amíg nem változik a kampányfinanszírozási rendszer - mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Alexa Noémi hozzátette: a kérdés szabályozása a politikai konszenzus hiánya miatt bukott el.

Nem valósult meg a kampány- és pártfinanszírozás reformja, és a közbeszerzési törvény sem egyszerűsödött - ezeket nevezte a Transparency Internatonal Magyarország ügyvezető igazgatója a legnagyobb problémáknak, amelyek megoldása 2009-ben elmaradt.

Alexa Noémi az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: azért léptek ki a 2007-ben megalakult antikorrupciós testületből, mert az az által kidolgozott korrupcióellenes akcióterv és stratégia végrehajtása elmaradt, és az ügy azóta sem halad.

A stratégiának egyik eleme az az antikorrupciós csomag, amelyről ezen a héten szavaz az országgyűlés, amit apró előrelépésnek nevezett a szakértő. Szerinte a tervezet egyes pontjai elengedhetetlenek a korrupció elleni fellépésnek, ilyen a közérdekű bejelentők védelme.

A kampány- és pártfinanszírozás megreformálásának kudarca azt vetíti előre, hogy nem lesz komoly változás a korrupció területén. A kérdés rendezése nagyban függ majd attól, hogy a következő kormány milyen összetételű lesz, és mennyire lesz hajlandó végigvinni a változásokat - közölte Alexa Noémi.

Megbukott

A Transparency International és a Freedom House áprilisban kezdett tárgyalni a pártokkal a kampányfinanszírozás kérdéséről. Azért csak arról, mert látható volt, hogy a pártfinanszírozás rendezésében nem tudnak kompromisszumot kötni a politikai erőkkel - mondta az előbbi szervezet ügyvezető igazgatója.

A tárgyalások szeptemberben folytatódtak újra, akkor már a kész törvényszöveg ismeretében, ám kiderült, hogy a pártokban már nincs meg a hajlandóság a megegyezésre. Nem sikerült egyetértésre jutni a kampányidőszak hosszának kérdésében, és abban sem, mire költhetik ez idő alatt a politikai tömörülések a pénzeket.

A Fidesz szerint az tenné a legolcsóbbá a kampányt, ha korlátoznák a politikai hirdetések feladását a médiában, ez azonban felvetné annak kérdését, hogy a választópolgárok megfelelő tájékoztatást kapnának-e a választások előtt a pártok programjairól, ráadásul ez a pártok közötti esélyegyenlőséget is befolyásolná - magyarázta Alexa Noémi.

A kampányszámla intézményének létrehozását elfogadták ugyan a pártok - mondta a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója -, a csomag többi elemének elfogadása nélkül azonban ennek bevezetése csupán látszatintézkedés lett volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×