Új vonat- és autóbuszjáratok Tolnában

InfoRádió / MTI
2009. december 13. 13:27
Gemenc néven új, naponta közlekedő InterCity járat közlekedik mától Bajáról Szekszárdon át Budapestre. A Gemenc Volán új járatai pedig a megszűnő vasúti vonalat és a szintén megszűnt megállóhelyeket érintik.

A MÁV-Start közleménye szerint az új menetrend bevezetésétől jelentősen megújul a Duna-menti térség távolsági vasúti hálózata. Bajáról Szekszárdon át új, naponta közlekedő InterCity járat indul Gemenc néven reggelente Budapestre, este pedig vissza. Ezzel Szekszárd is bekapcsolódik a mindennap közlekedő InterCity vonatok hálózatába.

A főként diákok által igénybe vett Sugovica InterCity ezentúl Baja felé pénteken délután, Budapest felé továbbra is vasárnap este közlekedik. A személyszállító vasúttársaság mindkét vonalon korszerű, légkondicionált, alacsony padlós, akadálymentesített vonatokat közlekedtet.

Az InterCity kínálatot kiegészítve InterRégió vonatok indulnak, melyek egyszerre szolgálják a regionális és a távolsági forgalmat. A vonatok ütemes menetrend szerint, kétóránként közlekednek Dombóvár-Baja-Kecskemét, illetve Baja-Szekszárd-Sárbogárd között. Az InterRégió vonatok Sárbogárdon, Dombóváron és Kiskunfélegyházán közvetlen csatlakozást biztosítanak a Budapest, Pécs illetve Szeged felé közlekedő InterCity vonatokra.

Az InterRégió vonatok mindegyikén kerékpár és babakocsi is elhelyezhető az úgynevezett többcélú térben, közölte a MÁV-START.

A Gemenc Volán Zrt. új menetrendje nyolc kisebb módosítástól eltekintve a vasútvonalak megszűnése miatti változásokat tartalmazza - mondta el Miszler Miklós, a Gemenc Volán személyforgalmi és marketingigazgatója. Mezőfalva-Paks között megszűnik a vasúti személyforgalom, itt autóbuszok szállítják az utasokat a jövőben.

Az új menetrendben gondoskodtak arról is, hogy biztosítsák a közlekedést azokon a településeken, amelyek a Sárbogárd-Szekszárd-Baja szakaszon megszűnt megállóhelyek miatt vasúton már nem érhetők el.