Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Most már hivatalos: Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az MSZP kongresszusa Mesterházy Attilát választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének szombaton. A jelenlegi frakcióvezető szerint a baloldalnak és az MSZP-nek egységre van szüksége.

Lendvai Ildikó bejelentette: az országos listát 70 százalékos, a miniszterelnök-jelöltet pedig 90 százalékos többséggel választották meg a küldöttek.

A pártelnök szerint a döntés bizonyítja, hogy a magyar baloldalnak van jövője.

Úgy fogalmazott: Mesterházy Attilának ugyan nehéz dolga lesz, mert "a politika veteránjával", a múlt emberével kell megküzdenie, de mégsem lesz olyan nehéz dolga, mert a jövő mindig legyőzi a múltat, a csapat pedig erősebb az egyénnél.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltre 2006 februárjában 519 küldött közül 517 szavazott. A kongresszus akkor 486 szavazattal fogadta el a párt országos listáját.

Négy évvel korábban nem volt külön szavazás a kormányfőjelöltről. Az országos listára - amelyet akkor Medgyessy Péter vezetett - 2002 januárjában 450 küldöttből 427 voksolt igennel.

Lendvai Ildikó november 24-én jelentette be, hogy Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének. A jelenlegi frakcióvezető jelöltségét a párt országos választmánya is támogatta.

Generációs együttműködés, lendület, tapasztalat

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megválasztása után szombaton azt mondta: az MSZP-nek az összefogás az ereje. Kifejtette, hogy a pártnak a választási küzdelemben olyan csapatként kell működnie, amely generációs együttműködésre, a lendületre és a tapasztalatra épül egyszerre.

Az MSZP valódi értékeken alapuló közösség - tette hozzá -, hangsúlyozva, nem fogja engedni, hogy egyéni érdekek, vagy saját pénztárcája miatt bárki is a baloldal jövőjét, Magyarország boldogulását veszélyeztesse.

Kiemelte, hogy az MSZP és a baloldal szempontjából különösen nagy tétje van a következő választásoknak: az, hogy Magyarország meg tudja-e őrizni a demokratikus hagyományokat.

A kormányfőjelölt szerint az MSZP egyet tehet: felemeli a fejét, kihúzza magát és megmutatja, hogy győzni akar. Mint mondta: a kampánycsapat felállt, Szigetvári Viktor a kampányfőnök. Az MSZP őszinte, intenzív, büszke kampányra készül - tette hozzá.

Nemzeti minimumok

Mesterházy Attila szerint a munka becsületének visszaállítása, erős szolgáltató állam, nemzeti modernizáció, a nemzeti minimumokra épülő összefogás, új kiegyezés megteremtése az új baloldal politikája, a válság utáni Magyarország politikája.

Az MSZP újonnan megválasztott miniszterelnök-jelöltje szombaton a párt kongresszusán elmondott beszédében a nemzeti minimumok közzé sorolta azt, ha az egész politikai elit a szegénység elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának egymás lejáratása helyett.

Hozzátette: nemzeti minimum, hogy az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia az egészségügyben, az oktatásban, a munkahelyteremtésben.

Mesterházy Attila szerint nemzeti minimum az is, hogy ha elismerik, mindenkinek fáj Trianon, csak éppen más választ adnak erre. Ugyancsak nemzeti minimumnak nevezte, ha elismerik, hogy roma és nem roma állampolgárok számára egyaránt a legnagyobb probléma a munkahely és a biztonság.

Hanganyag: Nagy Tamás