eur:
393.53
usd:
368.08
bux:
66455.06
2024. április 25. csütörtök Márk

Most már hivatalos: Mesterházy Attila az MSZP miniszterelnök-jelöltje

Az MSZP kongresszusa Mesterházy Attilát választotta a párt miniszterelnök-jelöltjének szombaton. A jelenlegi frakcióvezető szerint a baloldalnak és az MSZP-nek egységre van szüksége.

Lendvai Ildikó bejelentette: az országos listát 70 százalékos, a miniszterelnök-jelöltet pedig 90 százalékos többséggel választották meg a küldöttek.

A pártelnök szerint a döntés bizonyítja, hogy a magyar baloldalnak van jövője.

Úgy fogalmazott: Mesterházy Attilának ugyan nehéz dolga lesz, mert "a politika veteránjával", a múlt emberével kell megküzdenie, de mégsem lesz olyan nehéz dolga, mert a jövő mindig legyőzi a múltat, a csapat pedig erősebb az egyénnél.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök-jelöltre 2006 februárjában 519 küldött közül 517 szavazott. A kongresszus akkor 486 szavazattal fogadta el a párt országos listáját.

Négy évvel korábban nem volt külön szavazás a kormányfőjelöltről. Az országos listára - amelyet akkor Medgyessy Péter vezetett - 2002 januárjában 450 küldöttből 427 voksolt igennel.

Lendvai Ildikó november 24-én jelentette be, hogy Mesterházy Attilát javasolja az MSZP országos elnöksége a párt miniszterelnök-jelöltjének. A jelenlegi frakcióvezető jelöltségét a párt országos választmánya is támogatta.

Generációs együttműködés, lendület, tapasztalat

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje megválasztása után szombaton azt mondta: az MSZP-nek az összefogás az ereje. Kifejtette, hogy a pártnak a választási küzdelemben olyan csapatként kell működnie, amely generációs együttműködésre, a lendületre és a tapasztalatra épül egyszerre.

Az MSZP valódi értékeken alapuló közösség - tette hozzá -, hangsúlyozva, nem fogja engedni, hogy egyéni érdekek, vagy saját pénztárcája miatt bárki is a baloldal jövőjét, Magyarország boldogulását veszélyeztesse.

Kiemelte, hogy az MSZP és a baloldal szempontjából különösen nagy tétje van a következő választásoknak: az, hogy Magyarország meg tudja-e őrizni a demokratikus hagyományokat.

A kormányfőjelölt szerint az MSZP egyet tehet: felemeli a fejét, kihúzza magát és megmutatja, hogy győzni akar. Mint mondta: a kampánycsapat felállt, Szigetvári Viktor a kampányfőnök. Az MSZP őszinte, intenzív, büszke kampányra készül - tette hozzá.

Nemzeti minimumok

Mesterházy Attila szerint a munka becsületének visszaállítása, erős szolgáltató állam, nemzeti modernizáció, a nemzeti minimumokra épülő összefogás, új kiegyezés megteremtése az új baloldal politikája, a válság utáni Magyarország politikája.

Az MSZP újonnan megválasztott miniszterelnök-jelöltje szombaton a párt kongresszusán elmondott beszédében a nemzeti minimumok közzé sorolta azt, ha az egész politikai elit a szegénység elleni küzdelmet tekinti legfontosabb feladatának egymás lejáratása helyett.

Hozzátette: nemzeti minimum, hogy az államnak mindenhol szerepet kell vállalnia az egészségügyben, az oktatásban, a munkahelyteremtésben.

Mesterházy Attila szerint nemzeti minimum az is, hogy ha elismerik, mindenkinek fáj Trianon, csak éppen más választ adnak erre. Ugyancsak nemzeti minimumnak nevezte, ha elismerik, hogy roma és nem roma állampolgárok számára egyaránt a legnagyobb probléma a munkahely és a biztonság.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×