Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bajnai szerint megint fájni fog

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bajnai Gordon szerint ismét azt kell mondani, hogy \"fájni fog\", de már nem a további esetleges megszorítások miatt. Szerinte inkább az fog fájni az egész országnak, ha bárki felelőtlenséggel, populizmussal, vagy csodavárással vág neki a választásnak.

A kormányfő az MSZP kongresszusán beszélt szombaton azt követően, hogy a küldöttek megválasztották Mesterházy Attilát miniszterelnök-jelöltnek.

A miniszterelnök szerint aki felelőtlenül, populista módon vagy csodavárással vág neki a választásnak, az a visszaszerzett bizalmat, a stabilitást, a tartós növekedést kockáztatja, és néhány év múlva majd megint jönnie kell valakinek, aki kimondja, hogy fájni fog.

Bajnai Gordon szerint ő azzal segítheti leginkább az MSZP kampányát, ha jól dolgozik, jól kormányoz, és nem enged ki egy pillanatra sem. A kormányfő az MSZP szombati kongresszusán azt mondta: ő ezen lesz.

A miniszterelnök azt követően beszélt erről, hogy a küldöttek megválasztották Mesterházy Attilát kormányfőjelöltnek.

Bajnai Gordon szerint nem lehet lazítani, a válság addig tart, amíg nem lesz érezhetően több munkahely. A kormányfő a szocialistáknak azt mondta: vállalják az eredményeket, és vitatkozzanak azokkal, akik ezeket elvitatják, megkérdőjelezik, de boldogan osztogatnák a gyümölcseit.

A torta elosztása

A mostani áldozatvállalás eredményeként, a várható négy százalékos gazdasági növekedés következtében a következő parlament 2000 milliárd forintot tud elosztani úgy, hogy ezzel nem veszélyezteti majd a stabilitást - mondta Bajnai Gordon.

A miniszterelnök egy tortához hasonlította ezt az összeget, amelyet szerinte nem szétosztogatni, hanem bölcsen kell szétosztani a múlt, a jelen és a jövő között.

Véleménye szerint a tortából jutnia kell a meglévő adósságok törlesztésére, a közszolgáltatások javítására, a szociális védőhálóra, a nyugdíjak korrigálására, az adócsökkentésre, a hiány mérséklésére és a gazdaság versenyképességének javítására.

Bajnai Gordon kiemelte: a tortaszeletek növeléséhez folytatni kell a modernizációt és a "halogatott, megakadályozott, elgáncsolt, félbeszakadt" reformokat. Példaként az önkormányzatokat, az oktatást, a közszolgálásokat említette. Átpasszolja a labdát Mesterházynak

Bajnai Gordon szerint Mesterházy Attila csatártípus, mert gyors és kemény, de egyben csapatjátékos is; mint mondta, amikor a miniszterelnök-jelölt a pályára lép, akkor neki már csak egy dolga maradt, "passzolni" neki a labdát.

A miniszterelnök az MSZP szombati kongresszusán felidézte: korábban azt mondta, ő kapus és nem tör csatárszerepre. A választási időszakban azonban - mint fogalmazott - a csatárokat figyeli a közönség, a kapus pedig az alapvonalon marad, nem lazsál, figyel és összpontosít. Az a jó, ha csatár tör előre a labdával - tette hozzá.

Bajnai Gordon úgy látja: Mesterházy Attila megállja majd a helyét a pályán, mert az eddigi közös munkájuk során gyakran volt kemény, de képes volt kompromisszumokra is.

Azt tanácsolta a miniszterelnök-jelöltnek, hogy maradjon kemény és maradjon csapatjátékos. Abban biztos lehetsz, hogy sokszor próbálnak majd felrúgni, elgáncsolni, hiszen itt még a kapust sem kímélik, nemhogy a csatárokat - jegyezte meg.