eur:
393.16
usd:
368.4
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Bajnai szerint tovább nő a munkanélküliség - a nap hírei

Továbbra is szén-dioxid-kibocsátás 30 százalékos csökkentését ajánlja az Európai Unió. A kormányfő szerint a következő fél évben Európában és Magyarországon is tovább nő a munkanélküliség. Újabb elhunyt beteg szervezetéből mutatták ki az új típusú influenza vírusát. A nap legfontosabb hírei december 11-én.

Három évre összesen 7,2 milliárd euró támogatást ajánlottak fel az Európai Unió tagállamai a fejlődő országok klímaváltozás elleni harcához. Fredrik Reinfeldt, az unió soros elnöki tisztét betöltő Svédország miniszterelnöke a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója után megerősítette: a közösség fenntartja azt a vállalását is, amely szerint kész 2020-ra 30 százalékkal csökkenteni károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest. Magyarország 2010 és 12 között összesen 6 millió euróval támogatja a fejlődő országok éghajlatvédelmi erőfeszítéseit - közölte Bajnai Gordon kormányfő.

A miniszterelnök szerint a következő fél évben Európában és Magyarországon is tovább nő a munkanélküliség, vagyis a gazdasági válságnak még nincs vége. Bajnai Gordon hangsúlyozta: az állam szerepe a piacgazdaságban nem lehet folyamatosan olyan intenzív, mint most, az ösztönző csomagok idején, ám legkorábban csak a jövő év közepére készíthetők el azok az elemzések, amelyek a válság utáni normális állapotokhoz való visszatérés stratégiájáról szólnak.

Novemberben 5,2 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit és 0,3 százalékkal emelkedtek októberhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Korábban londoni elemzők 5 százalékos 12 havi inflációt vártak. Az év eddig eltelt 11 hónapjában átlagosan 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A jegybank elnöke szerint Magyarország a jövőben csak olyan növekedési pályát követhet, ami a korábbinál jóval kisebb fizetésimérleg-hiánnyal és jóval fegyelmezettebb gazdaságpolitikával társul. Simor András úgy vélte: hosszabb távon az inflációs célokkal összhangban hozott monetáris döntések garantálhatják, hogy a most elért történelmileg alacsony infláció tartósan fennmaradjon.

Továbbra sincs megállapodás a parlamenti pártok között az Állami Számvevőszék elnöki és alelnöki tisztségeinek betöltéséről. Tállai András, a szervezet vezetőit jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke a testület zárt ülése után elmondta: pártja együttes szavazást javasolt Kovács Árpád elnöki, valamint Sepsey Tamás és Naszvadi György alelnöki jelöléséről, de ezt a szocialisták elutasították. Kovács Tibor a bizottság MSZP-s elnöke hangsúlyozta: korábban a Fidesz még azt javasolta, hogy csak az elnök személyéről szavazzanak.

Elutasította a Soros Fund Managementnek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének korábbi határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmét a Fővárosi Bíróság. A testület döntésében emlékeztetett: Soros György alapkezelő cégére márciusban 489 millió forintos bírságot szabott ki a PSZÁF, mert vizsgálata szerint az alapkezelő tavaly októberben, a Budapesti Értéktőzsdén az OTP részvényekre kötött ügyleteivel megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat, amelyek hatására a bankpapír árfolyama a napi kereskedésben több mint 20 százalékot veszített értékéből.

Határozott idejű sztrájkot hirdetett Ferihegyen vasárnap délutánra a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet, miután eredménytelenül zárult az egyeztetés a Budapest Airport és az érdekképviselet között a kollektív szerződés visszaállításáról és a dolgozók alapbérének növeléséről. Terebesi Péter a szakszervezet elnökségi tagja az InfoRádióban azt mondta: vasárnap délután fél négy és este fél 9 között az érdekképviselet földi kiszolgáló személyzete nem veszi fel a munkát Ferihegyen.

Szombathelyen meghalt egy krónikus betegséggel is kezelt férfi, akinek szervezetében kimutatták az új típusú influenza kórokozóját - közölte a Markusovszky Kórház infektológiai osztályának osztályvezető főorvosa. Schneider Ferenc elmondta: a hematológiai osztályon kezelt 65 éves beteg szerdán hunyt el. Székely Tamás egészségügyi miniszter korábban közölte: eddig 25 olyan haláleset történt Magyarországon, ami összefüggésbe hozható az új típusú influenzával.

Három sikeres szívátültetést végeztek 24 óra alatt Magyarországon. Az operációkat még november első felében hajtották végre, de most tájékoztatott róluk a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Ofner Péter elmondta: a transzplantációt egy gyermeken és két felnőtt betegen végezték el; a részletekről hétfőn számolnak be.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×