Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A magyar kormány bekeményít a szlovák államnyelvtörvény miatt?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormány rendkívüli kisebbségi vegyes bizottság összehívását tervezi, mert elégedetlen a szlovákiai államnyelvtörvény módosításáról folyó magyar-szlovák-EBESZ háromoldalú tárgyalások előrehaladásával - értesült kormányzati forrásból az MTI.

Az MTI-nek vezető kormányzati tisztségviselők azt mondták, a legutóbbi ülés tapasztalatai is azt mutatják, hogy a tárgyalások nem a szécsényi megállapodás szellemében folynak. Nem oldódnak azok az aggályok, amelyek a törvénymódosítás diszkriminatív elemeihez fűződnek, miközben a szlovák partner már le akarná zárni az egyeztetéseket - fogalmaztak.

A nemzeti hírügynökség információi szerint a kormány azt szeretné, ha még december 16-a előtt megtartanák a vegyes bizottság rendkívüli ülését, mivel a tervek szerint a szlovák parlament aznap fogadná el az államnyelvtörvény módosításának végrehajtási irányelveit. Ezek ugyanis - magyar kormányzati információk alapján - több problémát okoznak majd, mint amennyit megoldanak.

Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára a magyar-szlovák kisebbségi vegyes bizottság legutóbbi ülése után újságíróknak azt mondta: "igen csekély mértékben kaptak érdemi válaszokat" a Magyarország szempontjából fontos alapkérdésekre.

Szlovákia november 30-án juttatta el Magyarországnak a szeptember 1-jén életbe lépett szlovák nyelvtörvény végrehajtásáról szóló dokumentumot.

A szlovák parlament június végén fogadta el a nyelvtörvény szigorítását. A szeptember elsején hatályba lépett jogszabály egyebek mellett arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben pedig csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Azt, aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember 10-én, Robert Fico szlovák kormányfővel Szécsényben folytatott találkozója után jelentette be, hogy a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán támadt vitákat az EBESZ kisebbségi főbiztos ajánlásainak szellemében kívánják feloldani.

A szécsényi találkozó után nyilatkozva Bajnai Gordon az EBESZ főbiztosának ajánlásai közül kiemelte, hogy az nem kérdőjelezi meg a törvény létét, de javasolja, állítsák vissza a megbontott érzékeny egyensúlyt a kisebbségi nyelvekről és az államnyelvről szóló törvények között. Szintén javasolja a jelentés, hogy az államnyelvtörvény egyensúlytanságait a módosítás végrehajtási rendeletében tisztázzák.