Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elemelkedett a mélypontról az MSZP - lapszemle

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Népszabadság az Ipsos felmérésére hivatkozva azt írja: novemberben a szocialisták elemelkedtek a mélypontról, decemberben valamelyest tovább javult a helyzetük.

Jelenleg a választókorú népesség 14 százaléka támogatja az MSZP-t -derül ki a felmérésből. Utoljára tavasszal állt ennyire jól a kormánypárt, amelynek persze még mindig nagy a lemaradása a Fidesszel szemben. Az elmúlt fél évben a legnagyobb ellenzéki párt támogatottsága állandósult, a lakosság 35 százalékára számíthat. A Jobbik támogatottsága öt százalék, az MDF, az SZDSZ és az LMP egy-egy százalékon áll.

Felülbírálatra alkalmatlannak tartja súlyos eljárásjogi hibák miatt Sódor István fővárosi fellebbviteli főügyész a Kulcsár Attila és 23 társa ellen a Fővárosi Bíróságon hozott elsőfokú ítéletet - közli a Magyar Nemzet. A vádhatóság vezetője kifejtette, a nem jogerős ítéletben a vádlottak által elkövetett bűncselekmények "nem minősíthetők pontosan", ebből következően a büntetésekről sem lehetett érdemben dönteni. Ettől függetlenül Sódor István tételesen elemezte, hogy az elítéltekre kiszabott büntetések mennyiben megalapozottak. A főügyész szerint például Kulcsár Attila büntetésének súlyosbítása lenne indokolt, de a másodrendű Kerék Csaba börtönbüntetését is "lényegesen hosszabb szabadságvesztésre" változtatná. Forró Tamás ex-újságíró esetében is letöltendő szabadságvesztést lát indokoltnak a főügyészség.

Az Index birtokába került annak a 13 cégnek a listája, amelyet a napokban egy feljelentés kíséretében a BKV elküldött a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, mert bűncselekmény gyanúja merült fel a szerződéseikkel kapcsolatban. A 13 cég között van a Gyárfás Tamás nevével fémjelzett St. Plus Kft., valamint Török Gábor politológus cége, a Vision Consulting is.

A Napi Gazdaság szerint a finanszírozási stop és a fogyasztás visszaesése derékba törte a bevásárlóközpont-fejlesztéseket, ám az év eleji gyászos hangulat a novemberi cannes-i MAPIC-on már bizakodóra váltott. A kereskedelmi láncok újra a terjeszkedést fontolgatják, igaz, a régión belül Magyarország még mindig nem szerepel a vonzó célpontok listáján, Csehországra és Szlovákiára azonban erős piacként tekintenek a Cushman & Wakefield legfrissebb elemzése szerint. Olybá tűnik, hogy Budapesten valószínűleg két pláza épül a közeljövőben.

Rekordmértékű zuhanás várható a fúziókban - olvasható a Világgazdaságban. A tavalyinál 56 százalékkal kevesebb nemzetközi vállalatfelvásárlásra és -összeolvadásra számít az OECD.A nemzetközi szervezet adatai szerint az idén nem volt vállalatfelvásárlás, illetve -összeolvadás formájában megvalósult FDI-beáramlás hazánkba. Hiányoznak a nagy fúziós ügyek is. Ami ezek közé számított volna, az nem jött össze, Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal például nem engedélyezte a Magyar Telekom és a ViDaNet egyesülését, pedig ritkán hoz tiltó határozatot.