eur:
393.54
usd:
364.51
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Decemberben 135 milliárd forint államháztartási többlettel számol a PM - hírösszefoglaló

Hétfőn teheti le az esküt az új igazságügyi és rendészeti miniszter. Decemberben 135 milliárd forint államháztartási többlettel számol a Pénzügyminisztérium. A következő két évben több mint 2500 embert bocsát el Magyarországon a General Electric fényforrás üzletága.

Jövő héten tartja utolsó idei ülését a parlament - közölte a házbizottság ülése után az Országgyűlés sajtófőnöke. Altorjai Anita elmondta: hétfőn leteszi miniszteri esküjét Forgács Imre, aki az igazságügyi és rendészeti tárca élén váltja Draskovics Tibort. Hozzátette: a jelöltet az eskütétel előtt három bizottság is meghallgatja. A kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a miniszterelnök Forgács Imrét, az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkárát jelöli az igazságügyi és rendészeti tárca élére.

Decemberben 135 milliárd forint államháztartási többlettel számol a Pénzügyminisztérium, így 2009-ben tartható az önkormányzatok nélkül és GDP-arányosan 3,8 százalékos költségvetési hiány - közölte a tárca államtitkára. Katona Tamás elmondta: a minisztérium szerint a gazdasági visszaesés mélypontja az idei harmadik negyedévben volt; a IV. negyedévben ez 5 százalékra mérséklődött.

Az év hátralévő részében az inflációs ráta átmeneti emelkedése várható, 2010 áprilisában pedig 4,8 százalékkal lesznek magasabbak a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál - áll az Ecostat előrejelzésében. A kutatóintézet Mikroszkóp jelentése szerint a költségvetési szférában a keresetek 5,5 százalékos mérséklődése, a versenyszférában pedig 4,5 százalékos emelkedése várható áprilisban az előző év azonos időszakához képest.

A következő két évben több mint 2500 embert bocsát el Magyarországon a General Electric fényforrás üzletága. A cég vezetése most írta alá a dolgozók egyharmadát érintő megállapodást a munkavállalók képviselőivel. A cég tájékoztatása szerint az emelt szintű végkielégítés mellett a dolgozók képzési és átképzési támogatásra is jogosultak.

Az Ipsos szerint a biztos pártválasztók körében a Fideszre 63 százalék, míg az MSZP-re 21 százalék szavazna, ha most vasárnap lennének a választások. Októberben ez az arány 65-17 volt. A Népszabadságban ismertetett, a hónap elején készült felmérés alapján a teljes népességen belül a Fidesz-MSZP arány 35:14. A Jobbik a pártot választó biztos szavazók 5, az MDF, az SZDSZ és a Lehet Más a Politika pedig 1-1 százalékának voksára számíthat.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint a 2010-es költségvetésben a bíróságoknak biztosított 64,9 milliárd forint arra elég, hogy a szervezet túléljen, de a strukturális problémák megoldására kevés. Baka András egy fővárosi szakmai konferencián azt mondta: a bírósági szervezet évek óta alulfinanszírozott, a jövőre rendelkezésre álló forrásokból pedig nagy beruházásokra egyáltalán nem jut, és a megkezdett fejlesztések is alacsony szinten folytatódnak.

A politikai pártok és döntéshozók felelősségének nevezte az alapjogok mindenki számára egyforma érvényesülését a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott. Teleki László az emberi jogok napja alkalmából azt mondta: ma a nők, a fogyatékkal élők és a romák életében az emberi jogok nem olyan mértékben érvényesülnek, mint ahogy az egy demokratikus európai országban elvárható lenne. A politikus hangsúlyozta: a legnagyobb lélekszámú hazai kisebbség tagjaival szembeni diszkrimináció sérti az emberi élethez és méltósághoz való jogot.

Újabb iskolai oltási kampányt javasol az egészségügyi illetve az oktatási és kulturális miniszter. Székely Tamás és Hiller István az általános- és középiskolai igazgatóknak címzett levelében azt írja: a tanulók és az oktatási intézmények dolgozói számára korlátlanul és ingyenesen rendelkezésre áll az oltóanyag, ami változatlanul az ÁNTSZ illetékes kistérségi intézeteinél rendelhető meg.

Példaértékűnek nevezte a nemzeti tanácsok megalakításáról szóló szerbiai törvényt vajdasági látogatásán a magyar köztársasági elnök. Sólyom László Szabadkán kijelentette: a kisebbségek teljes kulturális önigazgatását biztosító jogszabály több, magyar kisebbség által lakott országban elképzelhetetlen. Az államfő arra kérte a vajdasági magyarokat, iratkozzanak fel a nemzeti tanácsok megválasztásához szükséges választói névjegyzékbe.

Jogerősen hét év fegyházra ítélte Farkas Péter olimpiai bajnokot a Fővárosi Bíróság kábítószerrel való visszaélés miatt. Az ítéletet a vádlott távollétében mondták ki, mivel Farkas Péter ismeretlen helyen tartózkodik. A vád szerint a sportoló és két társa hat-nyolc évvel ezelőtt kezdett a marihuána alapanyagául szolgáló indiai kender termesztésébe egy XVII. kerületi ingatlanon. Sajtóhírek szerint Farkas Péter Thaiföldön bujkál.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×