AZ MSZP-frakció fele kieshet vagy kicserélődhet jövőre

InfoRádió / MTI
2009. december 10. 07:02
A jelenlegi szocialista frakció nagyjából nyolcvan tagja cserélődhet vagy eshet ki a választási eredmények függvényében a jövő évi országgyűlési választások után. Az MTI összegzése szerint ez a következtetés vonható le a párt országos és területi listái, az egyéni körzetekben indulók névsora, a közvélemény-kutatók előrejelzései, valamint az MSZP saját számításai alapján.

Az MTI úgy tudja, az MSZP azzal számol: az országos lista szereplői nagyjából a 75. helyig kerülhetnek be a parlamentbe, a területi listákról az első és második ember, a fővárosi listáról pedig várhatóan az első tíz politikus válhat országgyűlési képviselővé jövő tavasszal.

A jelenlegi közvélemény-kutatási adatok mandátumkiosztásról szóló legpesszimistább forgatókönyve szerint pedig az is elképzelhető, hogy a pártnak nem lesz egyéni körzetből bejutott parlamenti képviselője.

Mindezeket figyelembe véve több olyan politikus is búcsúzik az Országgyűléstől, aki 1990 óta a parlament tagja. Közéjük tartozik Gál Zoltán volt házelnök vagy Jánosi György volt gyermek-, ifjúsági és sport miniszter. Régóta tartó betegsége miatt Horn Gyula korábbi miniszterelnök sem lesz képviselő 2010 tavaszától.

Vannak olyan szocialista politikusok, akik háromszor vagy négyszer nyertek már egyéni körzetükben, jövőre mégsem indulnak újra, és valószínűleg listáról sem kerülnek be a Házba. Ilyen például Kálmán András, aki tíz éve dunaújvárosi polgármester, Faragó Péter, Sajószentpéter polgármestere, Farkas Imre, aki 1994 óta Kunszentmárton parlamenti képviselője és Hajdu László, aki szintén négyszer győzött abban a választókerületben, ahová Rákospalota, Pestújhely és Újpalota tartozik. Õ a XV. kerületi polgármester is 1996 óta.

Várhatóan nem lesz a következő parlament tagja több olyan szocialista politikus, akinek a neve szakpolitikusi munkája miatt országosan is ismert. Közéjük tartozik például Vojnik Mária egészségügyi államtitkár, Csiha Judit, a privatizációért felelős volt tárca nélküli miniszter vagy Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, korábbi polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Õk el sem indulnak az országgyűlési választáson.

A szakpolitikusok közül nem kapott befutó helyet vagy nincs rajta az országos, illetve a területi listákon Tóth Károly, a nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, Schvarcz Tibor és Havas Szófia egészségpolitikusok, Csákabonyi Balázs, a Magyar Nyugdíjasok Országos Szövetségének az elnökhelyettese, Magda Sándor mezőgazdasági szakpolitikus, Vidorné Szabó Györgyi, a parlament ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának elnöke, valamint Szép Béla jogi szakpolitikus.

Biztosan nem kerül be az Országgyűlésbe 2010 tavaszán Mécs Imre, aki nincs rajta az MSZP országos listáján, de a szocialisták nem számolnak Kapolyi Lászlóval, MSZDP elnökével sem. Baráth Etele volt miniszter pedig néhány hónappal ezelőtt felfüggesztette párttagságát, ezért ő sem lesz szocialista parlamenti képviselő jövőre.

Vannak olyan MSZP-s parlamenti képviselők, akik várhatóan csak akkor kerülnek be jövőre is az Országgyűlésbe, ha ismét győzni tudnak saját körzetükben. Közéjük tartozik Szanyi Tibor, aki eddig háromszor győzött Budapesten a 13. kerületben, Orosz Sándor, akit négyszer választottak meg a III. kerületben, Keleti György volt honvédelmi miniszter, aki már az ötödik ciklusban Kisbér országgyűlési képviselője. Karsai József, Battonya polgármestere is az egyéni győzelemben bízhat csak, mert nincs rajta sem az országos, sem a területi listán.

Jövőre várhatóan megszűnik több szocialista "családi felállás" is a parlamentben: Botka László Csongrád megyei elnök édesanyja, Botka Lajosné nem indul újra, Veres János volt pénzügyminiszter felesége, Szabó Éva pedig a várakozások alapján nincs befutó helyen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi listán. A következő országgyűlésnek biztosan nem lesz tagja Gál J. Zoltán volt kormányszóvivő és az édesapja, Gál Zoltán korábbi házelnök, mivel egyikük sem szerepel a listákon, és nem indulnak egyéni jelöltként sem.

Az MSZP országos elnöksége és a párt választmánya múlt szombaton tett közös javaslatot az országos listára, amelyről a kongresszus december 12-én, szombaton dönt. A területi listákról helyben döntöttek, ahogyan az egyéni körzetekben indulókról is, ezekre már "rábólintott" az országos elnökség is.