Szomszéd Orsolya: Nem lehetett nagy tolongás az igazságügyi tárcáért

Infostart
2009. december 9. 17:30
Bajnai Gordon részben azért választhatta Forgács Imrét az igazságügyi tárca élére, mert a kormányzásból hátralévő, szakmai munka helyett kampánnyal töltött négy hónapra a fajsúlyosabb jelöltek közül senki sem vállalta volna el ezt a posztot - vélekedett az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője.

A kormány egyik fő feladatává, központi témájává tette a közbiztonság kérdését, ezért fontos volt, hogy betöltsék az igazságügyi és rendészeti tárcavezetői posztot az utolsó négy hónapban is - közölte az InfoRádióval Szomszéd Orsolya.

A Nézőpont Intézet elemzője kiemelte, hogy mivel már elfogadták a költségvetést, így az új miniszternek a Bajnai-programot kell végrehajtania, a kidolgozott stratégiát kell végigvinnie, az önálló kezdeményezésre nem sok lehetősége lesz. Ezért is történhetett meg, hogy nem egy politikailag fajsúlyosabb személyt választottak, hanem egy közigazgatásban jártas szakembert, Forgács Imrét, akinek menedzselnie kell a tárca munkáját - tette hozzá.

A miniszteri poszt, ha négy hónapra is, presztízskérdés lehetett egy közigazgatásban régóta tevékenykedő ember számára - mondta az új tárcavezető motivációjáról az elemző.

Szomszéd Orsolya emlékeztetett: felvetődött Bencze József és Bárándy Péter neve is, de nem valószínű, hogy ők lecserélték volna mostani karrierjüket egy négy hónapos miniszterség miatt.

Nem biztos, hogy nagy tolongás volt a fajsúlyosabb jelöltek között a posztért, így eshetett a választás Forgács Imrére - vélekedett az elemző. Hozzátette: az, hogy politikus helyett szakember tölti be a posztot, növelheti a kormány szakértői imázsát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást