Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Stumpf: Az államnak nemzeti szolidaritásközösségként, nem üzleti vállalkozásként kell működnie

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Századvég Alapítvány elnöke szerint véget ért az a neoliberális korszak, amely arról szólt, hogy az állam feladatai közül mindent ki kell szervezni. Stumpf István egy, a Parlamentben kedden szervezett közigazgatási konferenciát követően az InfoRádiónak azt mondta: az államnak nemzeti szolidaritási közösségként és nem egy üzleti vállalkozásként kell működnie.

Az állam működtetésében meg kell találni azt az ideális modellt, amelyben világos, hogy ki a tulajdonos, és ki viseli a felelősséget a feladatok elvégzéséért - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány elnöke. Stumpf István szerint azt kellene átgondolni, hogyan lehet olyan racionális igazgatási szisztémákat létrehozni, amelyben - például a kórházak esetében - az adott megyei jogú városnak és a megyei közgyűlésnek osztott felelőssége alakul ki.

Ha világos, hogy az állam a tulajdonos, viselnie kell az összes költséget, amit oda kell adnia a működtetőnek, akinek nem kell kikunyerálnia azt - magyarázta a politológus. Szerinte az a probléma, hogy nincsen konszenzus arról, hogy melyek az állam által mindenképpen ellátandó feladatok, amelyekhez annak mindenképpen forrást is biztosítania kell, és melyek azok, amelyek elvégzésébe, finanszírozásába be lehet kapcsolni a civil és az üzleti szférát is.

Stumpf István úgy vélekedett: a kormányzásra készülőknek éppen ezért át kell tekintenie, hogy az önkormányzatokra háruló, kétezernél is több feladat közül melyeket kell valóban ellátni, és hogyan lehet ezek számát csökkenteni.

A politológus hozzátette: "a piac üzleti vállalkozás, amely állandóan profitot maximalizál, nem várható el tőle, hogy kalkulálja a közjó szempontjait. Az államnak pedig nemzeti szolidaritásközösségként kellene működnie, nem pedig üzleti vállalkozásként."

Hanganyag: Németh Zoltán