Forgács Imre lesz az igazságügyi miniszter

InfoRádió / MTI
2009. december 9. 13:11
Forgács Imre, az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára lesz Draskovics Tibor utóda az igazságügyi és rendészeti tárca élén - jelentette be a kormányszóvivő szerdán.

Szollár Domokos elmondta, hogy Forgács Imre 15 éve dolgozik különböző közhivatalokban, jelentős tapasztalatai vannak a közigazgatásban. Õ a közigazgatás egyik nagy eminenciása Magyarországon - fogalmazott.

Hozzátette: a többi között azért döntött Forgács Imre mellett a miniszterelnök, mert olyan igazságügyi miniszterre van szükség, aki jól tudja menedzselni a tárca mindennapi munkáját.

A kormányszóvivő kitért arra: Forgács Imre tapasztalatai nagy segítséget nyújtanak majd az önkormányzati rendészet megerősítésében.

A hatvanéves, jogász végzettségű szakember 2008-tól dolgozik az önkormányzati minisztériumban és tíz éve tanszékvezető a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Draskovics Tibor december 2-án jelentette be, hogy távozik posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy "az általa vállalt jogalkotási és más feladatok túlnyomó részét munkatársaival együtt sikerrel elvégezték, a következő időszak pedig sokkal inkább a pártpolitikáról, mint a szakmai munkáról szól majd".

Draskovics Tibor 2008. február 19-től látta el az igazságügyi és rendészeti miniszteri posztot, 2009. április 16-án Bajnai Gordon miniszterelnök megerősítette hivatalában.

Forgács Imre az őszi ülésszak utolsó ülésén, jövő hétfőn tehet esküt az Országházban.

Honnan hova

A jogász végzettségű, angolul felsőfokon beszélő Forgács Imre 1949-ben született Budapesten. 1974-ben végzett az ELTE jogtudományi karán, három évvel később pedig bölcsész diplomát szerzett. 1983-ban és '84-ben az Egyesült Államokban tanult ösztöndíjasként.

Rövid tanársegédi pályafutás után az MSZMP Társadalomtudományi Intézetéhez szegődött, később pedig a Társadalmi Szemle főszerkesztő-helyettese lett. A rendszerváltás első két évében az MSZP-ben dolgozott az országos elnökség osztályvezetőjeként.

Az 1994-es kormányváltásig a Dunaholding Rt. jogi igazgatója, illetve a Castellum Rt. elnöke volt. Ezt cserélte le a Miniszterelnöki Kabinet kormányfő-tanácsadói posztjára, miközben tudományos főigazgató-helyettessé, és az Európai ismeretek tanszékvezetőjévé nevezték ki a Nemzetközi Üzleti Főiskolán.

Dolgozott a Miniszterelnöki Tanácsadó Testület titkáraként, a modernizációs programot kidolgozó titkárság vezetőjeként, az Európai Integrációs Kabinet és az Integrációs Stratégiai Munkacsoport titkárságának első embereként, valamint az Európai Integrációs Iroda főosztályvezetőjeként is.

Később hivatalvezető lett előbb a fővárosi, majd az intézményrendszer átalakulása után a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatalban. 2009 óta az Önkormányzati Minisztérium önkormányzati és lakásügyi szakállamtitkára.

Tanít és kutat a Közgazdaságtudományi Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetemen, az ELTE Jogi Továbbképző Intézetében és az Európai Közigazgatási Intézetben. Tagja az Európai Jog című folyóirat szerkesztőbizottságának, főszerkesztője az Európai Tükörnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást