Bajnai: stratégiai kérdés a korrupció visszaszorítása

InfoRádió / MTI
2009. december 9. 20:27
Magyarország egyik legfontosabb stratégiai kérdésének nevezte a korrupció visszaszorítását Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán, a Transparency International Magyarország korrupcióellenes világnapi rendezvényén szerdán Budapesten.

"A korrupció megrontja és elcsúfítja a demokrácia arcát" - jelentette ki a kormányfő, aki szerint addig nemigen léphetünk előbbre a fejlettségi rangsorokban, amíg nem sikerül jelentősen visszaszorítani ezt a jelenséget.

Mint mondta, a korrupció nemzetgazdasági méretű károkat okoz, ha pedig hozzászokik ehhez a típusú visszaéléshez a társadalom, akkor az a társadalom alapműködésében okoz problémákat.

Valahányszor lehetősége volt neki és az általa vezetett kormánynak, felléptek a korrupció ellen - hangoztatta Bajnai Gordon; "talán nem tettünk eleget, de tettünk valamit" - fogalmazott.

A parlament előtt e témában fekvő törvényjavaslatokról szólva megemlítette: elfogadásuk esetén ezek a jogszabályok is csak keretet jelentenek, amelyet akkor lehet ténylegesen tartalommal feltölteni, ha lesznek felderített korrupciós ügyek és azokat követő szankciók, "ha Magyarországon egyre nagyobb kockázata lesz a korrupciónak".

Ez eleinte ronthatja a közérzetet, de "abból lehet tudni, hogy Magyarországon elindult valami, hogy sok ügy fog kiderülni, sok ügy jut bírósági szakaszba és sok büntetés fog születni", és akkor "talán néhány év múlva" mondhatjuk azt, hogy javulni kezdett a helyzet - fogalmazott a kormányfő.

Hanganyag: Szépvölgyi István


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Korrupció ellenes küzdelem - Bajnai
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást