eur:
394.78
usd:
370.89
bux:
65150.27
2024. április 19. péntek Emma

Újra téma a moszkvai magyar külképviselet eladása

A külügyminisztérium tájékoztatóját hallgatta meg kedden az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottsága a moszkvai magyar külképviselet épületének eladásáról.

Faller Jenő külügyi szakállamtitkár a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet épületének eladásáról készült külügyminisztériumi vizsgálatot ismertetve a külügyi bizottság ülésén elmondta, hogy "az ügy, amennyiben ez ügy, semmilyen módon nem befolyásolja a magyar-orosz kapcsolatokat".

Arra is felhívta a figyelmet, hogy "az ügy körül lévő sajtópolémia és a viták nehézzé teszik az egyéb ingatlanok értékesítését", pedig a minisztérium jövő évi költségvetésébe már az ingatlaneladásból származó bevételt is bekalkuláltak.

Faller Jenő emlékeztetett arra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szokásos éves vizsgálatai során foglalkozott a moszkvai ingatlan értékesítésével, és a "külügyminisztérium tekintetében nem állapított meg semmilyen elmarasztaló, figyelemfelhívó tényt".

A külügyminisztérium belső vizsgálatai alapján elmondta, hogy a rendszerváltozás után folyamatosan csökkent a képviselet kihasználtsága, amely egyébként az orosz állam telkén álló, magyar állami tulajdonban lévő épületegyüttes, s amelynek a külügyminisztérium a vagyonkezelője. A külügyminisztérium ismeretei szerint 2005-ben ugyan keletkezett egy adás-vételi szerződés az ingatlanról de azt nem írták alá.

Az értékesítésről 2006. április 4-én kormányhatározat döntött, a zártkörű pályázat győztese a Diamond Air luxemburgi bejegyzésű cég lett. A külügyminisztérium irattárában két szerződés lelhető fel ezzel kapcsolatban 2008-ból, a második szerződést a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezdeményezte. A külügy ennek pontos okát nem tudja, "a tranzakcióval kapcsolatban a külügyminisztérium számláján pénzmozgás nem történt" - tette hozzá az államtitkár, hangsúlyozva, hogy "az értékesítés folyamatának egésze nem ítélhető meg a minisztériumban lévő dokumentumok alapján." Ezeket, és a belső ellenőrzés eredményét a minisztérium megküldte az ÁSZ-nak - jegyezte meg.

Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke arról beszélt az ügy kapcsán, hogy "a kormány felelőssége van a középpontban, nem a külügyminisztériumé". Elmondta, hogy ismeretei szerint az ingatlaneladási pályázat győztese, a Diamond Air cég tulajdonosi hátteréről a magyar kormány semmit sem tud, és úgy kötött meg többmilliárdos szerződést, hogy meg sem kísérli tisztázni, ki a cég tulajdonosa. A bizottság elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy zártkörű pályázatot a vagyontörvény értelmében csak nagyon indokolt esetben lehet kiírni, ezért kérdés, hogy "van-e ennek írásos nyoma".

Kifogásolta, hogy a vagyonértékelésnek nincs magyar nyelvű fordítása, holott ez is törvényi kötelezettség.

Elmondta, hogy hétfőn arról kapott tájékoztatást, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a moszkvai képviselet ügyében.

Szerinte a külügyminisztérium "utólagosan megpróbálta lepapírozni az ügyeket", továbbá kifogásolta, hogy kérése ellenére október óta nem kapta meg a külügyminisztérium belső vizsgálatának anyagát. Ezt követően Faller Jenő a bizottság ülésén átadta Németh Zsoltnak a kért dokumentumot.

A bizottság elnöke szerint az eladási ügyben részt vevő, a sajtónak is nyilatkozó Székely Árpád tevékenységéért felelősséggel tartozik a külügyminisztérium. Az épület eladását gazdaságpolitikai szempontból "önveszélyes műveletnek" minősítette, ezért - mint mondta - "alapvető gazdaságpolitikai és külpolitikai érdek lenne az épület visszaszerzése".

Kozma József, a külügyi bizottság szocialista alelnöke szerint Németh Zsolt kérdéseiben és állításaiban a bizalmatlanság és az információhiány tapasztalható. Hangsúlyozta, hogy a "transzparencia szükséges, hogy még véletlenül se érhesse külkapcsolatainkat bármiféle sérelem, amely a további kapcsolatépítés akadályát képezné".

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×