eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hét százalékkal csökkenhet az idén a háztartások fogyasztása - hírösszefoglaló

Továbbra is a politikai megegyezés tűnik a reális célnak a Koppenhágában zajló ENSZ klímakonferencián. Januárban kapják meg a plusz 6 milliárd forintot a kórházak. Várhatóan átlagosan 7 százalékkal csökken az idén a háztartások fogyasztása.

Továbbra is a politikai megegyezés tűnik a reális célnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről a Koppenhágában zajló ENSZ klímakonferencia második napja után. A jogilag kötelező érvényű szerződés megkötése valószínűleg jövő évre csúszik. A globális üvegházhatású gázkibocsátás 30 százalékáért felelős négy állam, Kína, India, Brazília és a Dél-afrikai Köztársaság közös közleménye szerint jövő nyárra készülhet el a Kiotói jegyzőkönyvet felváltó új nemzetközi szerződés. A 43 országot tömörítő, úgynevezett kis szigetállamok szövetsége a jelenleginél nagyobb, 1990-hez képest 45 százalékos kibocsátás-csökkentést vár el a 2020-ig tartó időszakban a fejlett államoktól. A szervezet tagjait különösen fenyegeti a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés. A 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia hétfőn kezdődött Koppenhágában; a rendezvény utolsó két napján, december 17-én és 18-án várhatóan 110 állam- és kormányfő vesz részt személyesen.

Januárban kapják meg a plusz 6 milliárd forintot a kórházak - közölte az egészségügyi miniszter. Székely Tamás azt mondta: mivel az összeg a jövő évi költségvetésben szerepel, ezért nyilvánvalóan a pénz csak január 1-je után érkezhet meg az intézményekhez, bár az egészségbiztosító decemberben elutalja. Közben Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az InfoRádióban úgy nyilatkozott: az októberi megállapodás felrúgását jelentené, ha nem kapják meg még az idén az ígért 6 milliárd forintot.

Azonnali intézkedéseket sürget a BKV-nál jelenleg tapasztalható szervezetlenség miatt a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője. Steiner Pál a közlekedési társaságot ellenőrző bizottság ülése után az InfoRádióban úgy fogalmazott: a hiányosságok miatt fordulhatott elő, hogy Sziebert György, az előzetes letartóztatásba helyezett volt jogi igazgató értékhatár nélkül köthetett szerződéseket. A BKV jogi igazgatóját, Sziebert Györgyöt egy óbudai mélygarázsban érték tetten múlt pénteken, amikor mintegy 10 millió forintot vett át egy, a közlekedési vállalattal szerződésben álló cég munkatársától. A Budai Központi Kerület Bíróság a Budapest Airport jogi igazgatójával együtt hétfőn helyezte előzetes letartóztatásba Sziebert Györgyöt, akit ezután a BKV rendkívüli felmondással menesztett.

Jövőre hajtják végre azt az általános mezőgazdasági összeírást, amelyre az Európai Parlament és az Európa Tanács rendeletben kötelezi a tagállamokat - mondta az agrártárca államtitkára az Országgyűlésben. Gőgös Zoltán a törvényjavaslat expozéjában hangsúlyozta: az összeírásnál a természetes személyek adatait is bekérik, ezért az adatvédelemmel összefüggő alkotmányos kötelezettségek miatt csak törvény rendelheti el ezt az eljárást.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint megkérdőjelezik az egyenlő elbánást az egyes büntetés-végrehajtási intézetek közötti hatalmas különbségek. Szabó Máté azután beszélt erről, hogy vizsgálatairól, valamint a fejlesztés lehetőségeiről egyeztetett a büntetés-végrehajtás vezetőivel, valamint ügyészekkel. Az ombudsman hangsúlyozta: különösen a régi és az új büntetés-végrehajtási intézetek között vannak jelentős különbségek, de nagy mértékben eltérőek a körülmények az ország keleti és nyugati részében található, valamint az előzetes letartóztatásban lévőket, illetve a kiszabott szabadságvesztést töltőket befogadó intézmények között.

Az eredeti, november végi határidő helyett csak jövő augusztus végéig kell teljesen elkészülnie az M43-as autópálya első, 6,7 kilométeres szakaszának. Ebben állapodott meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a kivitelező M43 SZEGED-MAKÓ Konzorciummal. A vállalat azért kérte a határidő módosítását, mert az autópálya töltése alatt halad egy 1000 milliméteres vízvezeték, amelynek megóvásához egy korábban nem tervezett résfalat kell építeni.

Várhatóan átlagosan 7 százalékkal csökken a háztartások fogyasztása az idén az előző évi adatokhoz képest; a visszaesést a karácsonyi szezon sem tudja majd ellensúlyozni - mondta a GfK Hungária igazgatója. Kozák Ákos az InfoRádióban úgy vélte: jövőre már stagnálás várható a kiskereskedelemben, de a fellendülés csak két év múlva képzelhető el.

Romániában az elnökválasztás második fordulójának megismétlését követeli a Szociáldemokrata Párt, amelynek jelöltje, Mircea Geoana 70 ezerrel kapott kevesebb szavazatot, mint a győztesnek kihirdetett jobboldali Traian Basescu. A párt megóvta az eredményt az alkotmánybíróságnál, és közölte: több mint 136 ezer szavazatról tudja bebizonyítani, hogy hamis.

Irakban március 6-ára tűzte ki a parlamenti választásokat az elnöki tanács - jelentette be az államfő kabinetfőnöke. Az időpontot azután határozhatták meg, hogy a parlament hétfőn elfogadta az ország választási törvényének új változatát. A jogszabály alapján 275-ről 325-re emelkedik az iraki parlament létszáma. Közben Bagdadban 5 pokolgépes merénylet történt; a legújabb jelentések szerint 127 ember meghalt, több mint 450 pedig megsebesült.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×