Emelik a felvételi ponthatárt? - lapszemle

Infostart
2009. december 8. 06:40
A Magyar Nemzet szerint kevesebb egyetemista lesz. Elismerte ugyanis az oktatási miniszter, hogy dolgoznak azon a kormányrendelet-módosításon, amely drasztikusan megemelné a felsőoktatási intézményekben a felvételi minimum ponthatárt.

Ha a javaslatot elfogadják, jóval kevesebben juthatnak be a felsőoktatásba. A jelenleginél nagyobb jelentőséget tulajdonítanának az emelt szintű vizsgának, ám azt nem tennék kötelezővé. A tárca felhívta a figyelmet, a változtatások leghamarabb 2012-től lépnek életbe, ekkor lehetne 240 pontos a felvételi ponthatár.

Az autósoktatók lázadásáról és bukásáról ír mai számában a Népszabadság, az oktatóknak ugyanis nem tetszik a Nemzeti Közlekedési hatóság új vizsgáztatási rendszere. A korábbi tesztlapos vizsgákon ugyanis mindig, mindenki átment, ám a most bevezetett számítógépes számonkérésen már sorozatban buknak meg azok, akik a leendő sofőröket oktatják majd. Ebből azonban nem következik semmi, mivel a bukott oktatókat nem törlik a névjegyzékből.

Az index.hu információ szerint mintegy kétmillió ember beoltása után 172 olyan esetet jelentettek az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, amikor az újinfluenza elleni vakcina mellékhatást okozott. A leggyakrabban hőemelkedésről, lázról, az oltás helyén jelentkező fájdalomról, hányingerről, hányásról, allergiás reakcióról, fej- és torokfájásról, szédülésről, elesettségről, bőrpírról számoltak be a jelentést adó orvosok.

Nincs autóboom karácsonykor - olvasható a Napi Gazdaságban. Az autópiacot az extrém árkedvezmények sem mentették meg a zuhanástól, emiatt a karácsonyi szezonban egyáltalán nem várhatóak nagy akciók. Ezzel együtt a márkakereskedők "rádolgoznak" az év végi hajrára: bár a karácsonyi szezon súlya csökkent, most pontos árlisták sincsenek, a kínált kedvezmények még magasabbak lehetnek a fél évvel korábbinál.

A Világgazdaság szerint jöhet az ötéves bankbetét, januártól indulhatnak a tartós befektetési szerződések. Ezek megkötői kedvezményt kaphatnak a kamat és árfolyamnyereség adóból, ha megfelelő időtávon keresztül tárolják számláikon a megtakarításaikat. Bár a fejlesztésekre csak néhány hetük volt a hitelintézeteknek, több bank már az év elején elindítaná a szerződésekhez kapcsolódó szolgáltatásait.

A portfolio.hu interjút közöl Papp Istvánnal, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettesével. A menedzser a portálnak kifejtette: nem aggódik a külföldi konkurencia megjelenése miatt, miután a vállalatuk szerinte lépéselőnyben van hozzájuk képest.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást