A halott él, de akkor kit temettek el?

Infostart
2009. december 8. 16:11
Hivatalosan halottnak nyilvánították, mégis besétált a szerkesztőségünkbe egy férfi, és elmesélte, hogyan temethették el több mint egy hónapja. Zsiga István - legalábbis a férfi, aki nálunk ezen a néven mutatkozott be - iratait ugyanis egy elhunyt férfinél találták meg, ám mire bejelentette igazolványai eltűnését, hivatalosan már el is temették.

Zsiga István hivatalosan halott, pedig szemmel láthatóan él: délelőtt besétált szerkesztőségünkbe, és elmesélte, hogy eltemették. Persze nem őt, hanem egy másik férfit, akinél megtalálták a papírjait, amelyeket elmondása szerint néhány hete, a budapesti Teleki téren vettek el tőle, miután leütötték.

"Másnap felébredtem, be volt törve a fejem. Kerestem a személyi igazolványomat, az irataimat és a pénzemet, de minden eltűnt. Bementem a Víg utcába, a VIII. kerületi kapitányságra, és bejelentettem a rendőröknek, hogy eltűntek a papírjaim" - mondta az InfoRádiónak Zsiga István, aki elismerte, hogy az eset idején be volt rúgva.

A valóságban azonban az iratok elvesztése és a támadás között több mint egy hónap is eltelhetett - legalábbis ez derül ki azokból a dokumentumokból, amelyeket Zsiga István magával hozott. A papírok eltűnéséről a férfi a VII. kerületi önkormányzat anyakönyvvezetői jegyzőkönyve szerint szeptember 15-én tett bejelentést, míg a VIII. kerületi rendőrkapitányság jegyzőkönyve alapján csak november 14-én jelentette be iratai eltűnését. Ez utóbbi bejelentést követően elmondása szerint az illetékes VII. kerületi önkormányzathoz küldték, ahol is közölték vele: ő hivatalosan már elhunyt.

Nem tudják, ki lehetett

Hogy valójában kinél találták meg október 15-i halálakor a Péterfy Sándor Utcai Kórházban Zsiga István papírjait, és kit temettek el helyette, talán sosem fog kiderülni, a holttestet ugyanis elhamvasztották - mondta az InfoRádiónak testvére, Zsiga János, akit hivatalosan október 27-én értesítettek arról, hogy bátyja eltávozott az élők sorából.

A rendőrség nem kérte a testvért, hogy azonosítsa az elhunytat, és amikor ő maga kérdezett rá, hogy szükség van-e a segítségére, elmondása szerint az illetékesek közölték: minden kétséget kizáróan az ő bátyja halt meg, hiszen nála volt az összes papírja, a fényképes személyi igazolványától kezdve a tb-kártyájáig.

Az ismeretlen férfit november 12-én temették el, Zsiga István pedig tegnap, vagyis december 7-én délután meglátogatta az öccsét. "Felcsöngetett a kaputelefonon, amitől én majdnem hanyatt estem. Voltunk bent a rendőrségen, megmutattuk nekik a papírokat és az élő testvéremet, amitől ők is ledöbbentek" - fűzte hozzá Zsiga János.

Két furcsaság

A Péterfy Sándor Utcai Kórház hibája vezethetett oda, hogy nemrég téves személyazonossággal temettek el valakit - mondta az InfoRádiónak Magyar Gábor ügyvéd. A szakértő szerint lehetséges, hogy az intézményben nem győződtek meg arról, hogy a páciensnél talált személyi igazolványon szereplő kép valóban a páciensről készült.

Magyar Gábor szerint az is furcsa, hogy az elhunyt azonosítására nem hívtak be egyetlen rokont sem. Ha a kórházban körültekintőbben járnak el, nem fordulhatott volna elő, hogy egy ismeretlen férfit tévesen Zsiga István neve alatt temetnek el.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar Gábor
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zsiga István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Zsiga János
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást