eur:
394.35
usd:
369.26
bux:
66508.57
2024. április 25. csütörtök Márk

Lendvai Ildikó: Szili Katalin "megtalálta a helyét"

Szili Katalin azért mondott le az MSZP országos választási listájának ötödik helyéről, mert úgy látja, a névsor többi szereplője nem garantálja a párt megújulását. A volt házelnök ezt a Parlamentben mondta az InfoRádió kérdésére. Lendvai Ildikó pártelnök szerint Szili Katalin "megtalálta a helyét".

Szili Katalin az országos lista biztos befutónak számító ötödik helyét adta vissza, amikor megtudta, hogy a fiatalítást, a megújulást és a hosszú távú építkezést hirdető MSZP választmánya szinte kizárólag veterán politikusokat vett a névsor élére.

A szocialisták ugyanis Lendvai Ildikóval, Kovács Lászlóval, Gyurcsány Ferenccel, Szekeres Imrével, Kiss Péterrel, Simon Gáborral, Lamperth Mónikával, Ujhelyi Istvánnal, Hiller Istvánnal, Molnár Csabával, Puch Lászlóval, Juhász Ferenccel, Veres Jánossal, Vadai Ágnessel, Varga Lászlóval, Bárándy Gergellyel, Szűcs Erikával és Szabó Imrével indulnak neki a választásnak, ami valószínűleg történelmi vereséget hoz a baloldal számára.

A távirati iroda értesülése szerint a választmány ülésén szóba került, hogy Szili Katalin mégis kerüljön fel az országos listára, például Gyurcsány Ferenc helyére. Ezt a javaslatot azonban csak négyen támogatták a testületben.

Egy más témában rendezett parlamenti tanácskozás után Szili Katalin az InfoRádió kérdésére azt mondta: a listaállítás szempontjai nem felelnek meg a párt mások által is hangoztatott érdekeinek és céljainak - például a megújulás szükségességének. Ezért kérte, hogy ne szerepeljen rajta.

Az országos listáról való leiratkozás természetesen nem jelenti azt, hogy Szili Katalin szakít a politikával és az MSZP-vel, bár minden bizonnyal nem ő lesz a szocialisták kampányarca - ezt a sajtótájékoztatón is egyértelművé tette. Az MSZP Baranya megyei listáját azonban ő vezeti, és egyéni körzetben is elindul.

A hibákkal való szembenézést szorgalmazó Szili Katalin azt is fontosnak tartaná, hogy az MSZP "szólítsa meg a nemzetet" a kettős állampolgárságról tartott népszavazás ötéves évfordulóján.

Lendvai Ildikó diplomatikusan kommentálta Szili Katalin döntését. A pártvezető azt mondta, hogy ezek szerint a volt házelnök is "megtalálta a helyét".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Hamarosan a használt lakásokra is megjelennek az uniós energetikai elvárások

Az építőipar és a fenntarthatóság kapcsolata ellentmondásosnak tűnhet, de egyre nagyobb figyelmet kap az épületszektor teljes zöldítése. Hogy az új építések kapcsán mik a gyártói tapasztalatok, hogyan csökkenthető a karbonlábnyom, milyen felújítást érdemes elvégezni a lakóingatlanokon, arról a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciáján Kiss Gábor, a Metrodom Kivitelező ügyvezető igazgatójának, az IFK alelnökének moderálásában beszélgettek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×