Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lendvai Ildikó: Szili Katalin \"megtalálta a helyét\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szili Katalin azért mondott le az MSZP országos választási listájának ötödik helyéről, mert úgy látja, a névsor többi szereplője nem garantálja a párt megújulását. A volt házelnök ezt a Parlamentben mondta az InfoRádió kérdésére. Lendvai Ildikó pártelnök szerint Szili Katalin \"megtalálta a helyét\".

Szili Katalin az országos lista biztos befutónak számító ötödik helyét adta vissza, amikor megtudta, hogy a fiatalítást, a megújulást és a hosszú távú építkezést hirdető MSZP választmánya szinte kizárólag veterán politikusokat vett a névsor élére.

A szocialisták ugyanis Lendvai Ildikóval, Kovács Lászlóval, Gyurcsány Ferenccel, Szekeres Imrével, Kiss Péterrel, Simon Gáborral, Lamperth Mónikával, Ujhelyi Istvánnal, Hiller Istvánnal, Molnár Csabával, Puch Lászlóval, Juhász Ferenccel, Veres Jánossal, Vadai Ágnessel, Varga Lászlóval, Bárándy Gergellyel, Szűcs Erikával és Szabó Imrével indulnak neki a választásnak, ami valószínűleg történelmi vereséget hoz a baloldal számára.

A távirati iroda értesülése szerint a választmány ülésén szóba került, hogy Szili Katalin mégis kerüljön fel az országos listára, például Gyurcsány Ferenc helyére. Ezt a javaslatot azonban csak négyen támogatták a testületben.

Egy más témában rendezett parlamenti tanácskozás után Szili Katalin az InfoRádió kérdésére azt mondta: a listaállítás szempontjai nem felelnek meg a párt mások által is hangoztatott érdekeinek és céljainak - például a megújulás szükségességének. Ezért kérte, hogy ne szerepeljen rajta.

Az országos listáról való leiratkozás természetesen nem jelenti azt, hogy Szili Katalin szakít a politikával és az MSZP-vel, bár minden bizonnyal nem ő lesz a szocialisták kampányarca - ezt a sajtótájékoztatón is egyértelművé tette. Az MSZP Baranya megyei listáját azonban ő vezeti, és egyéni körzetben is elindul.

A hibákkal való szembenézést szorgalmazó Szili Katalin azt is fontosnak tartaná, hogy az MSZP "szólítsa meg a nemzetet" a kettős állampolgárságról tartott népszavazás ötéves évfordulóján.

Lendvai Ildikó diplomatikusan kommentálta Szili Katalin döntését. A pártvezető azt mondta, hogy ezek szerint a volt házelnök is "megtalálta a helyét".