eur:
394.62
usd:
365.22
bux:
65482.75
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kapott védőoltást az agyvelőgyulladással kezelt gyermek

Az InfoRádió értesülései szerint kapott oltást az a 4 éves kisfiú, akit az új típusú influenza szövődményeivel a Heim Pál Gyermekkórházban ápolnak. A gyermek a hétvégén került az intézménybe, de már jobban van. Úgy tudjuk, hogy nem a vakcina okozta nála az agyvelőgyulladást, hanem maga a H1N1-es vírus. Czinner Antal, a kórház tudományos igazgatója elmondta: a gyermeket egy hete oltották be, és bár nem alakult ki még a teljes védettség, a betegség ellen jobban fel tudta venni a harcot, mint oltás nélkül.

Egyértelműen az új típusú influenza szövődményeként kapott agyvelőgyulladást az a négyéves kisfiú, akit egy hete a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban ápolnak. Az esetről először a TV2 számolt be.

Czinner Antal, az intézmény tudományos igazgatója az InfoRádióban elmondta: a kisfiút életveszélyes állapotban vitték be, azóta állapota szépen javul. Az orvos megerősítette, hogy a gyerek korábban megkapta a H1N1-es vírus elleni védőoltást.

A betegség nem az oltás miatt, hanem az oltás utáni, de még nem védett állapotban alakult ki - mondta a Heim Pál Kórház tudományos igazgatója Úgy vélte, hogy a felépülést mindenképpen segíti, hogy már valamiféle védettség jelen volt a gyerek szervezetében néhány nappal a vakcina beadása után is. Emlékeztetett arra, hogy a teljes védettség csak 10-14 nap elteltével alakul ki.

Czinner Antal szólt arról is, hogy az agyvelőgyulladás világszerte is ritka szövődménye az új típusú influenzának, ezért arról kevés a tapasztalatuk. A Magyarországon eddig a H1N1-es vírus szövődményeiben elhunytaknál kivétel nélkül vérzéses tüdőgyulladást okozott a vírus - tette hozzá.

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×