Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Elhagyhatta az intenzív osztályt egy H1N1-gyel fertőzött kismama

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jól van, és várhatóan pár nap múlva hazamehet az a kismama, akit az újinfluenza vírus miatt múlt kedd óta kezelnek a Semmelweis Egyetem klinikáján. A várandós asszony hat hónapos terhesen került a kórházba, vérzéses tüdőgyulladás lépett fel szövődményként. Császármetszést hajtottak végre nála, kislánya 2200 grammal született, ő is jó állapotban van. A Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikájának igazgatója azt tanácsolta a kismamáknak, hogy oltassák be magukat, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a tünetek mihamarabbi jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni. Közben elhunyt az a kismama, aki több mint négy hete került be a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára.

Stabil, jó állapotban van az a kismama, akit az új típusú influenza vírusa miatt múlt kedd óta kezelnek a Semmelweis Egyetem klinikáján, és várhatóan pár nap múlva hazamehet - közölte Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája igazgatója.

Gál János kiemelte: a várandós nőnél rövid idő alatt el tudták kezdeni az antivirális kezelést, és még azelőtt tették lélegeztető gépre, hogy súlyosabb szövődmények alakultak volna ki. Õ az első kismama, akit gépre tettek és meggyógyult - tette hozzá.

Az igazgató szerint fontos, hogy a kismamák oltassák be magukat, míg a tünetek mihamarabbi jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni, hogy el lehessen kezdeni az antivirális kezelést, így elkerülhetők a szövődmények. Valószínű, hogy genetikai különbség okozza azt, hogy egyes várandós nőket meg tudnak menteni, másokat ugyanakkor nem - tette hozzá.

A Semmelweis Egyetem klinikáin még négy kismamát kezelnek H1N1-vírusfertőzéssel, kettő van az intenzíven, kettőt pedig megfigyelnek a belgyógyászati elkülönítőben - közölte Gál János.

Közben elhunyt az a kismama, aki már több mint négy hete került be a Szegedi Tudományegyetem Belgyógyászati Klinikájának intenzív osztályára - közölte Molnár Zsolt intézetvezető professzor. A 40 éves terhes nő a H1N1-vírusfertőzés szövődményeként kialakult tüdőgyulladás és más betegségek miatt került az intenzív osztályra.

A Szegeden elhunyt kismamával együtt húszra emelkedett az új influenzavírus szövődményeiben elhunytak száma Magyarországon.

Hanganyag: Gál Ildikó