eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A BKV még bízik a tetten ért igazgatójában

A BKV előkészítette Sziebert György jogi igazgató menesztését a közlekedési vállalattól. Erről Bolla Tibor, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese beszélt. A cég hivatalosan először nevezte meg az egyebek mellett vesztegetéssel gyanúsított érintettet.

Bolla Tibor elmondta: az intézkedésre azért van szükség, hogy a cég működőképességét fenn tudják tartani, amennyiben a jogi igazgatónak a rendőrségi nyomozás miatt távozni kellene a cégtől. Hozzátette: addig, amíg nem bizonyosodik be, hogy az igazgató miben, és egyáltalán bűnös-e, a BKV bízni fog benne.

Hangsúlyozta: a sajtóból értesültek az eseményekről, nem tudják, hogy a jogi igazgató kivel találkozott és milyen pénzt vett át. Azt feltételezik, hogy a Budapest Airportnál (BA) elkezdett nyomozás csak kis részben érinti majd a BKV-t.

A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) egy magánszemély bejelentése alapján április óta nyomozott, mielőtt múlt hét pénteken őrizetbe vette a BA Zrt. és BKV Zrt. jogi igazgatóját. A sajtóban R.-V. Krisztina és Sz. György néven említett igazgatók ellen bűnszövetségben elkövetett vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárást az RRI, illetve kezdeményezte előzetes letartóztatásukat a Fővárosi Ügyészségnél. A rendőrség rajtuk kívül az ügyben további három ember ellen indított büntető eljárást vesztegetés, hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt.

28 milliós szerződés


Az Index információi szerint elképzelhető, hogy a 28 millió forintos szerződés-nyilvántartó rendszerről szóló informatikai szerződés apropóján csapott le a rendőrség a BKV és a Budapest Airport jogi igazgatójára. A tettenérés kapcsán indított házkutatásokban gyűjthették össze a korábbi vesztegetések bizonyítékait is. A feltételezést megerősíti, hogy a szerződést nemrég teljesítették, és a vételárat is az elmúlt hetekben utalta át a BKV a nyertes Quartit Kft.-nek. Erre utal az a sajtóinformáció is, hogy a cég vezetője is az őrizetbe vett öt gyanúsított között van. Szintén erősíti az Index feltételezését, hogy a cég már egy ugyanilyen rendszert elkészített a Budapest Airportnak is.

A péntek este a BKV-székházat megszálló rendőrök vélhetően ezt a szerződést keresték először. A feltételezés szerint a 28 millió forintos szerződésből 10 millió forintot osztottak volna vissza, ezt vehette át a lebukott BKV-s jogi igazgató. Az igazgató ügyvédei egyébként vasárnap azt mondták, hogy az átvett pénz csak kölcsön volt.

Az egyik budapesti mélygarázsban történt tettenéréssel egy időben a BA jogi igazgatóját a lakásáról állították elő.

Túlszámláztak


Horváth Katalin Fanni, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság szóvivője a hét végén elmondta: a rendőrség adatokat és bizonyítékokat talált arra, hogy a BA jogi igazgatója - összejátszva korábbi beosztottjával, a BKV jogi igazgatójával - a Budapest Airporttal szerződésben álló ügyvédi irodáknak teljesítés címén kifizetett összeg jelentős részét jogtalan előny formájában visszakapta, illetve ezen ügyvédi irodák túlszámláztak, azaz el nem végzett teljesítést is kiszámláztak a repülőteret üzemeltető társaság részére.

A mai BKV-sajtótájékoztatón Bolla Tibor az ügyvédi irodákkal kötött szerződésekkel kapcsolatban - amelyek körül a rendőrség is vizsgálódik - elmondta: a BKV aláírási szabályzata tartalmazza, hogy ki és milyen szerződést írhatott alá. E szerint hasonló szerződéseket a BKV részéről két félnek kell ellenjegyeznie, mivel önálló aláírási joga csak Kocsis István vezérigazgatónak van.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta azt is: arról jelenleg nincsenek információik, hogy Sziebert György aláírt-e ilyen szerződéseket, s ha igen, ki volt a másik fél, aki a BKV részéről ellátta kézjegyével a szerződéseket. Hozzátette: biztosan van, amelyikben közreműködött, de ezt még nem vizsgálják, mert erre "nem kaptak hivatalosan felkérést".

A rendőrség kereste az informatikai igazgatót is. Székelyné Pásztor Erzsébet kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint ő a hétvégén Ausztriában síelt, vasárnap este még ott volt, majd betegállományba vonult.

Bolla Tibor kitért arra is, hogy a BKV egyéb szerződéseivel kapcsolatban továbbra is folyik a vizsgálat, Kocsis István a napokban ad át a rendőrségnek olyan szerződéseket, amelyek esetében felmerül a bűncselekmény gyanúja. Ezek nem jogi, hanem értékesítési és marketingszerződések - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×