Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Clinton: az afganisztáni csapatkivonásnak nincs merev határideje

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az afganisztáni csapatkivonás megkezdésének nincs merev határideje - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap annak dacára, hogy Barack Obama elnök néhány nappal korábban konkrét, 2011 júliusi határidőről beszélt.

Obama, amikor kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 ezer fővel növeli csapatai létszámát, közölte, az erősítés lehetővé teszi majd, hogy az erők kivonása 2011 júliusában megkezdődjön.

Clinton az NBC televíziónak viszont azt mondta: "nincs szó távozási stratégiáról vagy egy merev határidőről (...) egy becslésről beszélünk, hogy 2011 januárjában elkezdődhet egy átmenet, a felelősség átadása az afgán erőknek".

Az Obama bejelentése és Clinton nyilatkozata közötti ellentmondást különösen élessé teszi, hogy Robert Gibbs elnöki szóvivő korábban a CBS televíziónak arra a kérdésére, a 2011 júliusi időpont csak céldátum-e vagy konkrét határidő, azt felelte, az elnök rögzített, nem pedig rugalmas időpontról beszélt. Obama nem azt mondta, hogy a csapatkivonás esetleg megkezdődik, hanem arról, hogy meg fog kezdődni 2011 júliusában, ez "kőbe vésett dátum" - szögezte le Gibbs.

Robert Gates védelmi miniszter - aki Clintonnal együtt több vasárnapi közéleti beszélgetős műsorban nyilatkozott Obama új Afganisztán-stratégiájáról - az elnök konkrét határidő-megjelölése kapcsán szintén csak céldátumról beszélt. Azt mondta, "nincs szó hirtelen kivonásról, valami olyanról van szó, ami egy periódus folyamán fog lezajlani". Kifejtette, a majdan ott állomásozó 100 ezres haderő a Pentagon vezetése szerint lehetővé fogja tenni, hogy 2011 júliusában megkezdődhessen a csapatok kivonása, de akkor csak egy kis számú csapat távozása lesz lehetséges, a körülmények függvényében.

Gates arra is felhívta a figyelmet, hogy a csapaterősítés eleinte nyilván több áldozattal fog járni. Hamisnak nevezte azt az értékelést, hogy a távozási határidő kijelölése felbátorítaná a tálib erőket, amelyek agresszívebbekké válnának. Clinton viszont arról beszélt: a tálib vezetők nem tűnnek meggyőzhetőnek azzal kapcsolatban, hogy mondjanak le az erőszakról, forduljanak el az al-Kaidától és az alkotmányt betartva válasszák a békés együttélést. "Erősen kételkedem abban, hogy bármelyikük hajlandó lenne (ezt az utat választani)" - mondta.

Barack Obama elnököt több bírálat érte, amikor a csapaterősítés bejelentésével egyidejűleg konkrét időpontot jelölt meg a távozási stratégia kezdetéhez. Megfigyelők rámutattak, ellentmondásról van szó: Obama egyfelől nemzetbiztonsági érdekekkel indokolta a létszám jelentős növelését, másfelől konkrét időpontot mondott a csapatok hazavezénylésének megkezdésére, holott ma még nem tudni, hogy a hadműveletek addigra milyen eredményekkel fognak járni.