eur:
393.14
usd:
367.08
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Clinton: az afganisztáni csapatkivonásnak nincs merev határideje

Az afganisztáni csapatkivonás megkezdésének nincs merev határideje - jelentette ki Hillary Clinton amerikai külügyminiszter vasárnap annak dacára, hogy Barack Obama elnök néhány nappal korábban konkrét, 2011 júliusi határidőről beszélt.

Obama, amikor kedden bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 ezer fővel növeli csapatai létszámát, közölte, az erősítés lehetővé teszi majd, hogy az erők kivonása 2011 júliusában megkezdődjön.

Clinton az NBC televíziónak viszont azt mondta: "nincs szó távozási stratégiáról vagy egy merev határidőről (...) egy becslésről beszélünk, hogy 2011 januárjában elkezdődhet egy átmenet, a felelősség átadása az afgán erőknek".

Az Obama bejelentése és Clinton nyilatkozata közötti ellentmondást különösen élessé teszi, hogy Robert Gibbs elnöki szóvivő korábban a CBS televíziónak arra a kérdésére, a 2011 júliusi időpont csak céldátum-e vagy konkrét határidő, azt felelte, az elnök rögzített, nem pedig rugalmas időpontról beszélt. Obama nem azt mondta, hogy a csapatkivonás esetleg megkezdődik, hanem arról, hogy meg fog kezdődni 2011 júliusában, ez "kőbe vésett dátum" - szögezte le Gibbs.

Robert Gates védelmi miniszter - aki Clintonnal együtt több vasárnapi közéleti beszélgetős műsorban nyilatkozott Obama új Afganisztán-stratégiájáról - az elnök konkrét határidő-megjelölése kapcsán szintén csak céldátumról beszélt. Azt mondta, "nincs szó hirtelen kivonásról, valami olyanról van szó, ami egy periódus folyamán fog lezajlani". Kifejtette, a majdan ott állomásozó 100 ezres haderő a Pentagon vezetése szerint lehetővé fogja tenni, hogy 2011 júliusában megkezdődhessen a csapatok kivonása, de akkor csak egy kis számú csapat távozása lesz lehetséges, a körülmények függvényében.

Gates arra is felhívta a figyelmet, hogy a csapaterősítés eleinte nyilván több áldozattal fog járni. Hamisnak nevezte azt az értékelést, hogy a távozási határidő kijelölése felbátorítaná a tálib erőket, amelyek agresszívebbekké válnának. Clinton viszont arról beszélt: a tálib vezetők nem tűnnek meggyőzhetőnek azzal kapcsolatban, hogy mondjanak le az erőszakról, forduljanak el az al-Kaidától és az alkotmányt betartva válasszák a békés együttélést. "Erősen kételkedem abban, hogy bármelyikük hajlandó lenne (ezt az utat választani)" - mondta.

Barack Obama elnököt több bírálat érte, amikor a csapaterősítés bejelentésével egyidejűleg konkrét időpontot jelölt meg a távozási stratégia kezdetéhez. Megfigyelők rámutattak, ellentmondásról van szó: Obama egyfelől nemzetbiztonsági érdekekkel indokolta a létszám jelentős növelését, másfelől konkrét időpontot mondott a csapatok hazavezénylésének megkezdésére, holott ma még nem tudni, hogy a hadműveletek addigra milyen eredményekkel fognak járni.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×