Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Schöpflin: Nem volt felhőtlen a nyugati fogadtatásunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Létezik közép-európai identitás, de csak a magas kultúra területén - véli Schöpflin György európai parlamenti képviselő. A történész-politológus professzor a Közép-Európai Kulturális Intézet konferenciáján az InfoRádiónak azt mondta, ennek fő oka, hogy a politikai elit sem gondolkodik közép-európai dimenzióban.

Létezik közép-európai identitás, de az emberek nem nagyon gyakorolják - mondta Schöpflin György. A néppárti európai parlamenti képviselő szerint külön nehézséget okoz annak meghatározása, hogy hol van vége Közép-Európának, és a politikai elit sem gondolkodik közép-európai dimenzióban.

Az emberek fejében kell, hogy tudatosuljon az identitás, de ha ez nem történik meg, attól is lehet még közös vonásokról beszélni - vélekedett történész-politológus professzor. Hozzátette: az európai országok állampolgárai nagyon hasonlítanak egymásra a kulturális fogyasztásban és gyakorlatokban.

Nincs egységes felfogás arról, hogy mi a magyar nép, a magyar nemzet, a magyar államérdek, és amíg ez nem jön létre, addig különböző áramlatok uralják a terepet - közölte az EP-képviselő, aki szerint így mondhatja azt magáról valaki, hogy jó európai, de közben lenézi a szomszédos országokat.

A nyugathoz tartozni akarás okozhatta azt részben, hogy nem alakult ki egységes közép-európai identitás, ám ha valaki találkozik a nyugattal, akkor gyorsan rájön, hogy a mi nyugati fogadtatásunk nem volt felhőtlen - emelte ki.

Hanganyag: Nagy Tamás