Már 51 kórházban van látogatási tilalom

Infostart
2009. december 4. 14:42
Eddig 51 kórházban rendeltek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat az országban az influenzajárvány miatt az intézményekben fekvők védelmében november közepe óta. A vírus egyre inkább terjed, a múlt héten 18%-kal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten.

Szinte minden megyében van 2-3 kórház, ahol már november közepe óta tart a teljes vagy részleges látogatási tilalom az influenzajárvány miatt. Az ÁNTSZ adatai szerint a betegeket 51 intézményben nem lehet látogatni, ezen intézmények között vannak orvosegyetemi klinikák, városi kórházak, gyermekkórházak.

Budapesten ilyen utasítást 11 kórházvezető adott ki. Közben egyre inkább terjed a vírus, az elmúlt héten 18 százalékkal többen fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint az azt megelőző héten, összesen 40 300-an.

Az elmúlt héten 346 beteg került kórházba az influenza miatt, közülük 29-en szorultak gépi lélegeztetésre, ami duplája az azt megelőző heti adatnak. A megfertőződöttek 37 százaléka gyermek, a negyedük 15 és 24 év közötti, húsz százalékuk pedig 25 és 34 év közötti. A fővárosi Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján jelenleg három kismamát ápolnak, akiket szintén megfertőzött a H1N1-es vírus.

Egyikük egy 21 éves nő, nála császármetszést hajtottak végre, 2200 grammos kislánya jól van. Az asszony állapota is javulni kezdett, és már nincs szüksége a gépi lélegeztetésre. Ez a kismama az első, akit le tudtak venni terhesként a lélegeztetőgépről le tudták venni. Változatlanul kritikus az állapota viszont annak a kismamának, akit egy hónapja gyógyítanak a szegedi klinikán, és továbbra is súlyos életveszélyes állapotban van a Győrben kezelt várandós is.

Az egészségügyi miniszter szerint soha ennyien nem kértek influenza elleni védőoltást a járványos időszakban, mint most. Elmondta: eddig kétmillióan oltatták be magukat az új vírus elleni vakcinával.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást