eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az NBH felmondja a szerződést a Political Capitallal

A Nemzetbiztonsági Hivatal nem kíván a továbbiakban együttműködni a Political Capital elemzőcéggel - írja a Magyar Nemzet. A lap úgy tudja: az NBH már fel is bontotta a szerződést.

A Political Capital által készített anyagok nem értek annyit, mint amennyit fizetni kellett értük. Az elemző cégtől megrendelt munkát az NBH saját embereivel, eszközeivel és módszereivel sokkal hatékonyabban és jobb eredménnyel el lehetett volna végezni. Ezt állítólag Balajti László, a szolgálat főigazgatója mondta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén - ír a kiszivárgott információkról a Magyar Nemzet. Azt nem tudni, pontosan mekkora az az összeg, amelynek kifizetését az NBH kifogásolja, de értesülések szerint csaknem százmillió forintról van szó.

A lap úgy tudja, a titkosszolgálat már fel is bontotta a még Galambos Lajos főigazgató idején kötött szerződést.

A Political Capital közleménye szerint a nemzetbiztonsági bizottság 2006-ban egyhangú döntéssel hagyta jóvá, hogy az NBH a hazai szélsőségekre vonatkozó elemzéseket rendeljen. Ezt azonban a testület szocialista alelnöke, Tóth Károly vitatja. Mint a Magyar Nemzetnek elmondta: konkrét cégről, szerződésről, megbízásról a bizottság nem is dönthet.

Az elemzőcég november 30-án kelt közleménye szerint lejárató kampány indult a korábbi vezető, Somogyi Zoltán ellen. Mint írják: ez időben egybe esett Somogyi Zoltán bejelentésével, miszerint politikai pályára készül. Elképzelhetőnek tartják, hogy bizonyos politikai körök veszélyes konkurenciának tekintik a korábbi igazgatót, ezért a cég nevét és munkáját használják fel ellene.

Hétfőn a Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az MDF-nek is tanácsokat adó Political Capital a titkosszolgálattal kötött szerződés alapján a Jobbikról és a Magyar Gárdáról is gyűjtött információkat, és ez alapján készített elemzéseket a magyarországi szélsőségekről. A lap szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal a Jobbikkal, a Magyar Gárdával, illetve e szervezetek vezetőivel, így Vona Gábor pártelnök-gárdaalapító mozgásával kapcsolatban számított adatokra, amelyeket meg is kapott. A Political Capital a hétfői cikkre hétpontos közleményben reagált, mint írták: ilyen irányú megrendelést nem is fogadtak volna el, még az NBH-tól sem.

Az InfoRádió megkereste mindkét érintettet, ám egyikük sem kívánt reagálni a Magyar Nemzet információira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×