eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Fidesz: fel kell deríteni az Omninvest valódi tulajdonosi hátterét

A Fidesz szerint a Nemzetbiztonsági Hivatalnak fel kell derítenie az influenza elleni oltóanyagot gyártó cég valódi tulajdonosi hátterét. Az ellenzéki párt úgy véli, a nyilvánosságnak meg kell ismernie, hogy végső soron kikhez jutnak a milliárdos támogatások és megrendelések. A kabinet már kedden kijelentette, hogy a társszolgálatok segítségét kéri a felderítéshez.

Az Omninvest az egyetlen nemzetbiztonsági védelem alatt álló cég, amelynek nem ismert a tulajdonosi szerkezete - jelentette ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja. Demeter Ervin szerint a H1N1-vakcinát, és más influenza elleni oltóanyagot gyártó vállalat 98 százalékban egy Cipruson bejegyzett offshore cég tulajdonában van, ennek pedig egy másik, ugyancsak ciprusi cég a tulajdonosa.

Demeter Ervin közölte, offshore cégről van szó, ami a magyar gyakorlatban egy strómant jelent, ahol a tényleges tulajdonos rejtve van, a fő cél az adóelkerülés lehet. "Egyértelműen rejtegetnivalója van a kormánynak, hogyha ilyen cégen keresztül, állami segédlettel végzi az oltóanyag beszerzését. Az állam nem legalizálhat egy ilyen offshore konstrukciót" - fejtette ki.

A Fidesz követeli, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal derítse fel, és hozza nyilvánosságra, hogy ki áll az Omninvest mögött.

Az MSZP és a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő szintén szocialista tárcanélküli miniszter szerint viszont nem a cég tulajdonosa fontos, hanem az, hogy megfelelő vakcinát gyártson. A titkosszolgálat állítólag csak a ciprusi cégről tud, hogy a mögött ki áll, azt már nem. Juhász Gábor szerint viszont ki fogják deríteni.

"Annak érdekében, hogy többet tudjunk biztosan, társszolgálati együttműködést kértünk. Néhány más ország hasonló szervezetét keressük meg, hogy segítsen" - emelte ki.

Juhász Gábor nem érti, hogy miért most kezdi el érdekelni a sajtót és a Fideszt a vállalat, hiszen a magyar állam 1995 óta szerződésben van az akkor privatizált oltóanyaggyártó céggel.

Tény, hogy a mindenkori magyar kormány az elmúlt 14 évben az Omninvesttől szerezte be a vakcinákat, Demeter Ervin szerint viszont a 2000-ben lejárt első szerződést az Orbán-kormány nem hosszabbította meg, ezt követően 2005-ben a Gyurcsány-kormány kötött szerződést a céggel, az akkori H5N1-es madárinfluenza veszély miatt.

Az Omninvest 2006-ban került nemzetbiztonsági védelem alá, ekkor kétmilliárd forintos kutatásfejlesztési támogatást kapott a kormánytól, most pedig az állam négymillió adag vakcinát rendelt az Omninvesttől szintén többmilliárd forintért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×