Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Falus: 50-70 ezren eshettek át az újinfluenzán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Újabb kismama került szerdán a Kútvölgyi Kórházba újinfluenza gyanújával. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint 50-70-ezren lehetnek azok, akik áteshettek a betegségen, a halálos áldozatok között pedig volt olyan, akinél semmilyen más alapbetegséget nem diagnosztizáltak korábban.

Súlyos az állapota annak a feltehetően új vírussal megfertőzött asszonynak, akinél császármetszést kellett végrehajtani a Semmelweis Egyetem klinikáján. Az asszony 31 hetes terhesen került kórházba, kislánya 2200 grammal jött a világra, ő az intézményi tájékoztatás szerint jól van.

A Kútvölgyi Kórházban egy másik kismamát is kezelnek, nála már beigazolódott az újinfluenza gyanúja, az asszony állapota válságos, lélegeztetőgépen van.

Szintén gép segíti a légzését annak az új influenzával megfertőződött kismamának, aki hetek óta a szegedi klinika intenzív osztályán fekszik mélyaltatásban. Közben stabilizálódott az állapota annak a kismamának, aki az ú influenza gyanújával szombaton került a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint 50-70-ezren lehetnek azok, akik áteshettek a betegségen. Beszámolt arról, hogy az újinfluenza vírusa bizonyítottan nyolc8 embernél vezetett halálhoz Magyarországon, további nyolc elhunyt esetében még zajlik a vizsgálat.

Az esetek többségében azonban úgy tudjuk volt már egy alapbetegség, például szív-, vagy tüdőbetegség, daganatos betegség, keringési zavar. Falus Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: a megfertőzöttek között is volt olyan, akinél korábban semmilyen más betegséget nem diagnosztizáltak.

Gál János, a Semmelweis Egyetem orvosprofesszora szerint megdöbbentő, hogy az új influenza vírusa milyen gyorsan terjed, és mennyire agresszív, ezért ő is mindenkinek ajánlja a védőoltást.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint a kismamák és a két éven aluli gyermekek a legveszélyeztetettebbek Magyarországon.