eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Falus: 50-70 ezren eshettek át az újinfluenzán

Újabb kismama került szerdán a Kútvölgyi Kórházba újinfluenza gyanújával. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint 50-70-ezren lehetnek azok, akik áteshettek a betegségen, a halálos áldozatok között pedig volt olyan, akinél semmilyen más alapbetegséget nem diagnosztizáltak korábban.

Súlyos az állapota annak a feltehetően új vírussal megfertőzött asszonynak, akinél császármetszést kellett végrehajtani a Semmelweis Egyetem klinikáján. Az asszony 31 hetes terhesen került kórházba, kislánya 2200 grammal jött a világra, ő az intézményi tájékoztatás szerint jól van.

A Kútvölgyi Kórházban egy másik kismamát is kezelnek, nála már beigazolódott az újinfluenza gyanúja, az asszony állapota válságos, lélegeztetőgépen van.

Szintén gép segíti a légzését annak az új influenzával megfertőződött kismamának, aki hetek óta a szegedi klinika intenzív osztályán fekszik mélyaltatásban. Közben stabilizálódott az állapota annak a kismamának, aki az ú influenza gyanújával szombaton került a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházba.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint 50-70-ezren lehetnek azok, akik áteshettek a betegségen. Beszámolt arról, hogy az újinfluenza vírusa bizonyítottan nyolc8 embernél vezetett halálhoz Magyarországon, további nyolc elhunyt esetében még zajlik a vizsgálat.

Az esetek többségében azonban úgy tudjuk volt már egy alapbetegség, például szív-, vagy tüdőbetegség, daganatos betegség, keringési zavar. Falus Ferenc ugyanakkor hangsúlyozta: a megfertőzöttek között is volt olyan, akinél korábban semmilyen más betegséget nem diagnosztizáltak.

Gál János, a Semmelweis Egyetem orvosprofesszora szerint megdöbbentő, hogy az új influenza vírusa milyen gyorsan terjed, és mennyire agresszív, ezért ő is mindenkinek ajánlja a védőoltást.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szerint a kismamák és a két éven aluli gyermekek a legveszélyeztetettebbek Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×