Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szalka András: a H1N1 oltást tekintve most már \"azzal főzzünk, amink van\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár fenntartja korábbi véleményét, a jelenlegi helyzetben - \"azzal főzünk, amink van\" alapon - ha a politika az Omninvest oltóanyagát választotta, akkor azzal kell oltani mindenkit - válaszolta az MTI megkeresésére szerdán Szalka András infektológus, a Szent László Kórház nyugalmazott orvos-igazgatója. Szerinte inkább importálni kellett volna az oltóanyagot.

A szakember szerint sokan és sokféle módon félreértették, félremagyarázták október 19-ei nyilatkozatát, amelyben egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy a "kormányzat által más megelőző és gyógyító tevékenységek rovására is promotált vakcina nem alkalmas a kiemelt rizikócsoportok: állapotos nők és kisgyermekek oltására". Ezt a kijelentést a szakmán belül és kívül többen úgy fordították le, hogy "oltásellenes" vagyok, ami nem igaz - magyarázta Szalka András.

Az MTI-nek arra a kérdésére, hogy milyen alternatív megoldásokat tartana jobbnak az Omninvest vakcinájához képest, az infektológus kifejtette: Európán belül három olyan vakcinát is gyártanak, melyek kevesebb fehérjét, és nem alumínium adjuvánst tartalmaznak, szemben az Omninvest oltóanyagával.

A hazai vakcina higanytartalma miatt aggódók félelmeit is el lehetett volna oszlatni, ha Magyarország megállapodott volna valamelyik érintett állammal a minden szempontból jó minőségű oltóanyag behozataláról - fűzte hozzá Szalka András, aki kitért a gyógyszeres kezelés fontosságára is.

Szerinte ha egy terhes nő belázasodik, azonnal el kellene kezdeni a gyógyszeres kezelését. Több tonna erre alkalmas szerrel rendelkezünk, de valamiért mégsem alkalmazzák eléggé ezt a lehetőséget - közölte a nyugalmazott orvos-igazgató, aki ismételten nyomatékosította: szó sincs arról, hogy ő oltásellenes volna.