Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét sztrájk lehet a BKV-nál

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a következő Bajnai-Demszky találkozón nem születik megállapodás a BKV anyagi helyzetének megoldására, akkor a szakszervezetek konkrét lépésekre szánják el magukat és akár sztrájkba is léphetnek a dolgozók - mondta Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A szakszervezeti vezető szerint nonszensz, hogy bérstoppal és a kollektív szerződésben foglalt juttatások megvonásával akarnak spórolni, mert az idei tervben 24 milliárd forintos, a jövő éviben pedig már 26 milliárdos hiányt jeleznek előre.

Nemes Gábor közölte: a politika szereplői a BKV-t eszközként használják arra, hogy egymásra mutogassanak és nem akarják megtalálni a megoldást.

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: tarthatatlan az az állapot, amely a cégnél kialakult. Öt éve ugyanannyit, 13 milliárd forintot költ a cég a karbantartásra, mára megduplázták a járművek szervizelése között eltelő időszakot, emiatt viszont jelentősen nőttek a meghibásodások.

A fizika és a mechanika törvényeit nem lehet fölülírni, a BKV-dolgozói sok mindenre képesek, de csodára nem - hangoztatta a szakszervezeti vezető, hozzátéve: ezen munkavállalóknak pedig azzal kell szembesülniük, hogy januártól esetleg nem kapnak fizetést.

Az a legrosszabb megoldás lenne, ha a kormányzat úgy döntene, nem 30 milliárdot, hanem kevesebbet ad a BKV-nak, mert akkor éppen csak a kormányváltás időszakáig tudná a cég biztosítani a működést. Ebben az esetben a régi kormány már nem, az új pedig még nem tudna döntéseket hozni - hangsúlyozta Gulyás Attila.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Demszky Gábor főpolgármester-helyettes november 25-én tárgyalt a BKV finanszírozási problémáinak lehetséges megoldásairól. A megbeszélésen a miniszterelnök jelezte, hogy a kormány
- a fővárossal együtt - a jövő év januárjától is meg fogja oldani a budapesti tömegközlekedés finanszírozását, de kabinet szerint meg kell teremteni a közlekedési társaság működésének átláthatóságát, és csak ezt követően lehet érdemben kezelni a vállalat finanszírozási helyzetét. A miniszterelnök szerint mielőbb el kell kezdődnie a szakértői egyeztetéseknek a kormány és a főváros között.

A kormány tárgyalódelegációjának tagja Horváth Csaba, a fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős kormánybiztos, korábbi főpolgármester-helyettes; őt Oszkó Péter pénzügyminiszter segíti az egyeztetéseken.

Gulyás Attila már november közepén közölte az MTI-vel, hogy sztrájkolhatnak a BKV-dolgozók decemberben, ha nem sikerül a cég anyagi problémáit megoldani, vagy nem sikerül megegyezni az év végén lejáró kollektív
szerződésről.